IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент поиска замразяване на преговорите с Анкара

За действително замразяване на преговорите е нужно квалифицирано мнозинство от членовете на ЕС

13:49 | 24.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският парламент гласува с широко мнозинство за замразяване на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС. Страните членки и Европейската комисия не са обвързани с този вот, но той е силен сигнал на фона на продължаващото накърняване на гражданските и човешките права в страната.

„Необвързващата резолюция е реакция на процеса от страна на турските власти, начело на които е президентът Реджеп Таийп Ердоган, за настъпление срещу държавни служители, медии и опозицията след опита за преврат през юли. При това става дума за прекомерна репресия", се казва в резолюцията. Заместник-председателят на Европейския парламент  Александър Граф Ламбсдорф заяви, че това е силен сигнал, който е изпратен от 479 депутати в пленарната зала от общо 751 члена на ЕП. 

Във вторник лидерът на ЕНП Манфред Вебер коментира, че „сигналът към Турция е много ясен“. Той беше подкрепен от лидера на Социалистите и демократите Джани Питела, според когото Турция под управлението на Реджеп Ердоган все повече върви към диктатура.

Ако Европейският съюз иска наистина да измине този път и действително да замрази преговорите, за това е нужно квалифицирано мнозинство на членовете, а такова засега не се очертава, коментира DPA. Още по-невероятен изглежда сценарият за окончателно прекратяване на преговорите с Турция – за такова е нужно единодушното решение на всички членове на ЕС. А такова със сигурност в момента няма.

От опита за преврат през юли повече от 36 хил. души бяха задържани според съобщения в медиите. Повече от 75 хил. цивилни държавни служители и членове на силите за сигурност са били освободени от работа, а още хиляди са със спрени права за работа. Турското правителство ги обвинява във връзки с движението на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който пък е обвиняван за опита за преврат.

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини наскоро препоръча ЕС да запази отворени каналите за комуникация с Анкара. Сред държавите членки цари обаче все повече нежелание за продължаване на преговорите. Самият Ердоган не показва дипломатичност. Преди гласуването на депутатите той вече беше обяви своето дълбоко презрение. „Призовавам всички, които ни гледат от екраните, и целия свят – този резултат е без значение, този вот за нас няма никаква стойност“, каза държавният глава в сряда в Истанбул.

Започналите през 2005 г. преговори за присъединяване между ЕС и Турция отдавна са в задънена улица. За следващата година Ердоган дори възнамерява да организира референдум в родината си за това дали преговорите да бъдат продължени. От своя страна ЕС заплашва да ги прекрати, ако Ердоган отново въведе възможността за смъртно наказание, както обещава.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Европейският парламент поиска замразяване на преговорите с Анкара."Добро утро ! Ердоган вече отсвири Европараламента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още