IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да замрази преговорите за членството на Турция

Турция може да подложи на референдум дали да продължи разговорите за членство в общонстта

13:02 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Ердоган. Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Европейските лидери могат да гласуват за временно прекратяване на преговорите за членството на Турция, съобщава РИА Новости, като се позовава на свой източник в Брюксел. Темата ще бъде дискутирана по време на Европейския съвет, насрочен за 15-16 декември.

В общността за замразяването на преговорите за членството на Турция вече се заговори открито, след като Европейския парламент подготви резолюция с това искане. Зад него застанаха две от големите партии в ЕП – Европейската народна партия (ЕНП) и групата на социалистите, допълва NewsWeek.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер коментира, че „сигналът към Турция е много ясен“. Той беше подкрепен от лидера на Социалистите и демократите Джани Питела, според когото Турция под управлението на Реджеп Тайип Ердоган все повече върви към диктатура.

„Нашето политическо послание към Турция е, че човешките права, гражданските права, демокрацията не се поставят под въпрос, ако искате да бъдете част от Европа“, каза още Питела по време на дебатите.

Резолюцията ще бъде гласувана в пленарната зала в четвъртък (24 ноември).

Турският президент Реджеп Ердоган обаче е категоричен – каквото и да гласува ЕП относно преговорите за членство на Турция в ЕС, „няма никакво значение за нас“, допълва RTE. Според него Анкара e доказала, че държи на европейските ценности повече от много държави в ЕС. „Нито едно обещание не беше спазено“, каза още той по време на конференция в Истанбул. 

Според Турция ЕС критикува „на сляпо“ действията, които страната предприема за защита от тероризма. Ердоган коментира още, че може да подложи на референдум дали Анкара да продължи преговорите за членство в ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още