IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският външен министър успокоява страстите ЕС-Турция с посещение в Анкара

Брюксел засега продължава с преговорите за членство на Турция в ЕС

11:51 | 15.11.16 г. 2
<p>
	Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер (вляво) вече се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу (вдясно).<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер (вляво) вече се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу (вдясно). Снимка: Ройтерс

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер днес е на посещение в Турция, за да се срещне с представители на властта и общественици. Целта на визитата на високопоставения дипломат е да намали напрежението между Анкара и Европейския съюз (ЕС) от последните дни, съобщава БНР.

Напрежението в отношенията между ЕС и Турция се засили, след като в началото на месеца част от лидерите на турската опозиция бяха задържани във връзка с разследване срещу потенциални кюрдски терористи. Съпредседателите на Демократическата партия на народите Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг са сред десетките хиляди задържани след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

„Мисля, че е не само добре, но и вече крайно време да спрем да си говорим с турското правителство по телефона или през телевизионните камери. Тези разговори няма да са лесни, но имаме много за обсъждане. Затова ще се опитаме да използваме деня по най-добрия начин“, коментира Щайнмайер..

В доклад си от миналата седмица Европейската комисия (ЕК) постави под въпрос съвместимостта на масовите арести с принципите на законността. От своя страна турските лидери обвиниха Европа и конкретно Германия, че дават подслон на терористи от Кюрдската работническа партия и организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Въпреки това по време на вчерашните дискусии на външните министри в Брюксел именно Германия заедно с Франция парира опита на Австрия да наложи прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. „Турция е твърде важна за нас, за да си позволим да спрем диалога с нея, особено в този момент“, заяви Франк-Валтер Щайнмайер.

В Турция живеят близо 3 млн. сирийски бежанци. Европа разчита, че турските власти няма да допуснат повторение на мигрантската вълна отпреди година.

Междувременно президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира, че е готов да предложи провеждането на референдум дали преговорите за членство на страната му в ЕС да продължат.

Ердоган е категоричен, че ще възстанови налагането на смъртно наказание в Турция въпреки съпротивата на ЕС, ако парламентът приеме съответните законови промени, пише онлайн изданието EurActiv.com.

До момента Турция е задържала поне 110 хил. души по различни обвинения, свързани с опита за преврат. Критиците на Ердоган го обвиняват, че използва опита за преврат като претекст да елиминира политическите си врагове.

Дипломати от ЕС посочват пред изданието, че ситуацията в Турция вероятно ще се обсъжда на следващата среща на върха на ЕС, която ще се състои през декември. За спирането на преговорния процес обаче е необходимо мнозинство, а на този етап такова няма.

„Важно е преговорите да продължат, след като стана ясно, че това е единственият начин да повлияем на Турция“, коментира външният министър на Финландия Тимо Соини. Той признава обаче, че „ако нещата в Турция продължават да се развиват по този начин, тя няма как да стане член на ЕС“. „Смъртното наказание е в пълно противоречие със законите на ЕС“, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Голямо успокоение на страстите. :)))))Тия двамата за малко да стигнат до ръкопашен бой ако нямаше ТВ камери и журналисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Тая среща ше е поредният кьорфишек ! И Меркел да беше отишла , най много с външния министър щеше да се види !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още