IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕК за OPAL може да влезе в сила от януари 2017 г.

„Газпром“ се съгласи на предложението на Брюксел и тече процедура по съгласуване с останалите страни, посочени в решението

18:06 | 28.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

„Газпром“ се е съгласила с промените по отношение на експлоатацията на газопровода OPAL, предаде РИА Новости. Сега тече процедурата по съгласуване на позициите на останалите страни по предложението на ЕК.

Това означава, че новите правила могат да влязат в сила през януари 2017 година, съобщи пред журналисти зам.-директорът на „Газпром“ Александър Медведев.

Страни по споразумението за разпределението на капацитета на OPAL са германският енергиен регулатор, „Газпром“, дъщерната компания на холдинга „Газпром Експорт“ и оператора на газопровода – Opal Gastransport.

OPAL е своеобразното продължение на „Северен поток“ на територията на Европа. Газопроводът свързва мрежите на Германия и Чехия и по него тече руският природен газ, идващ от „Северен поток“ към Централна Европа.

Заради европейските регулатори „Газпром“ не може да използва пълния капацитет на газопровода, макар години наред да се опитваше да си издейства това разрешение. През октомври Европейската комисия даде изключително право на достъп на руския гигант до 50% от капацитета и до още 40% след участие в търгове за разпределение на капацитета.

Останалите 10% ще бъдат запазени в резерв за трети страни. ЕК предвижда в случай на интерес от трети страни резервираният капацитет да достигне 20%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още