IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започва да губи подкрепата на ЕС в конфронтацията си с Русия

Решението на ЕК за газопровода OPAL е доказателство за оттеглянето на европейците, смята анализатор

11:49 | 24.11.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Няколко сигнала в Брюксел подсказват, че Европейската комисия (ЕК) започва да оттегля своята подкрепа за Украйна в политическата, а и военната й конфронтация с Русия. Това отбелязва анализаторът Тиери Брос в публикация на сайта на Оксфордския институт за енергийни проучвания.

ЕК взе решение, с което позволи на "Газпром" да увеличи доставките през OPAL - газопроводът, който свързва Германия и Чехия и който е реалното продължение на "Северен поток" към Европа. С решението си ЕК задължава "Газпром" да участва в търгове за част от капацитета на газопровода. Компанията ползва по право 50% от него и ще трябва да се бори за още до 40% от капацитета. Желаещи да пренасят газ през този газопровод обаче няма.

В допълнение Русия и Турция се разбраха за "Турски поток". Това означава, че с две важни решения само в рамките на един месец украинската "Нафтогаз" потенциално изгуби около 700 млн. долара годишно от транзита на руски газ, коментира експертът.

Тиери Брос се позовава за своите изчисления на публичните данни на украинската газова компания за транзита на газ през 2015 г. Тогава през съоръженията на "Нафтогаз Украйна" към Европа са преминали 64,1 млрд. куб. м руски природен газ. Транзитните такси са в размер на 1,7 млрд. долара.

С "Турски поток" Русия на първо време ще предоставя цялото количество природен газ на Турция директно - през новия газопровод и през "Син поток". Това ще стане до края на 2019 г, което означава и около 17 млрд. куб. метра по-малко газ през Украйна (а и през България - б. ред.). От постигнатото споразумение между "Газпром" и ЕК за OPAL Украйна ще загуби още 10 млрд. куб. м синьо гориво.

Така транзитът през Украйна след 2019 г. може да се окаже под 37 млрд. куб. метра, а дори и по-малко, ако Русия изпълни плановете си за доставки за Европа през "Турски поток".

Затова и Тиери Брос коментира, че стои въпросът дали в ЕС все още стоят на позицията си за силна подкрепа на Украйна, която продължава своите пререкания с Русия. "Въпросът сега е докога ЕК ще продължи да подкрепя Украйна, докато европейските граждани имат други приоритети - заетост и миграция", пише анализаторът.

В Брюксел също имат друг дневен ред, сред важните точки на който е напускането на Великобритания. Може да се окаже и че санкциите срещу Русия, продължаващи вече повече от две години, трудно ще бъдат удължени след 31 януари 2017 г. предвид съпротивата у част от страните от ЕС.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ също поставя под въпрос продължаването на подкрепата за Украйна.

В годините след разпада на СССР се появиха редица газопроводи, които конкурират транзита през Украйна - "Ямал", "Син поток" и "Северен поток". С икономическата криза през 2008 г. потреблението на газ в Европа намаля. Това постави под силна конкуренция газопроводите, а приходите от транзит за Украйна започнаха да се свиват.

Затова и съветът на Брос е Киев да се опита да се адаптира към новата ситуация, а не да продължава да се конфронтира с Русия. Една от възможностите е "Нафтогаз Украйна" да направи икономически неизгодни проекти като "Северен поток" 2 чрез намаляване на транзитните такси през своята газопреносна мрежа.

Засега обаче Украйна действа в точно в обратната посока - от началото на 2016 г. увеличи значително транзитните такси и дефакто даде силно оръжие в ръцете на "Газпром" и европейските компании да потърсят алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
doc
преди 7 години
mnogo tochno kazano!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
Forester
преди 7 години
Украйна е инструмент от глобалисткия поход на Изток към природните ресурси, които Империята на скакалците вече е опоскала от собствените си и в последствие новозаграбени земи. А ресурси трябват иначе няма запазване на жизнения стандарт на скакалците и удовлетворение на все по-нарастващия им апетит Лошата новина е че похода спря на Днепър, главния скакалец май сменя тактиката и провалилите се инструменти ще бъдат изхвърлени на бунището. А хамериканци бунища не чистят, това ще си е работа на самите укри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Никой не се е и съмнявал в обратното. Голямата грешка на Украйна беше, че повярва/баш като нас / , че за ЕС и САЩ тя има някакво специално значение; че милеят за демокрацията, че украинците са уникални, с изключително географско положение и досущ като македонците - по-древни от Големия Взрив...Отрезвяването вече идва - Порошенко не е нищо повече от един мутропрестъпник, който държи властта и кражбите единствено благодарение на фашизоидния Десен Сектор и на приспивателните песни/и военен кеш/ на ЕС и Америка.Само че безплатен обяд няма и като дойде сметката ще го отнесе обикновеният зомбиран украинец.Тогава обаче газ вече няма да има, а Германия и Турция не вярват на сълзи.. искат кеш....Досущ като в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
стои отстрани и наблюдава демократичния процес тихомълком .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Къде е "експертът" по енергийните въпроси Стоян Петров ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 14
dakl
преди 7 години
Украйна сама си ритна бакърчето и едва ли нещо и някой,който вече би могъл да и помогне.В близко бъдеще за нея има само две алтернативи , ако иска въобще да остане на политическата карта на Европа:превръщането й в конферативна държава с пълна самостоятелност на съставните части, или сателит на Русия сляпо следващ указанията на Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 17
Императорът
преди 7 години
Че кой ще си плюе на интересът заради някакви хохъли? Освен нас, де... отказахме се от Южен поток, щото ни заповядаха, накрая ПАК ще го има, ама с друго име и ще ни заобикаля. Лакеите на непочтени господари накраят винаги получават шут отзад и дълготрайна унизителна болка в анaлната зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още