IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Полша очакват, че "Газпром" сама ще се откаже от "Северен поток" 2

Увеличеният достъп до OPAL ще помогне на руския гигант да изпълни плановете си и няма да има нужда от нови тръби

09:50 | 22.11.16 г.
<p>
	Трасето на &quot;Северен поток&quot;. Източник: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Северен поток". Източник: "Газпром"

"Газпром" най-вероятно сама ще се откаже от строителството на разширението на "Северен поток", заяви външният министър на Полша Витолд Ващиковски, пише РИА Новости. Според него Русия ще се възползва от възможността да увеличи достъпа си в OPAL и няма да има нужда от новите тръби.

В края на октомври Европейската комисия позволи на руския газов гигант да ползва 50% от капацитета на OPAL по право и още 40% след участие в търгове. Така "Газпром" ще може да увеличи количествата газ през "Северен поток" и да изпълни плановете си да заобиколи Украйна като транзитна страна за Европа.

OPAL е реалното продължение на "Северен поток" в Европа. Газопроводът свързва мрежите на Германия и Чехия. Общият капацитет на тръбите е 36,5 млрд. куб. метра природен газ годишно. Досега "Газпром" използваше само половината от този капацитет.

Полша е един от големите противници на "Сверен поток" 2 и вече декларира, че ще предприеме всички възможни юридически стъпки, за да не допусне реализацията на проекта. Варшава се опасява, че чрез този проект Русия ще увеличи прекомерно своето присъствие в Европа.

В Москва пък посочват, че причината за съпротивата на Полша и Украйна срещу плановете на "Газпром" е продиктувана от факта, че двете страни ще загубят милиарди долари от транзитните такси, които използват в момента. Желанието на Русия да заобиколи Украйна пък е мотивирано с остарялата газопреносна мрежа на страната.

По тази причина и "Газпром" лансира два проекта - "Северен поток" 2 и "Турски поток", чрез които да доставя газ на своите клиенти в Европа.

Москва заявява категорично, че "Северен поток" 2 е икономически обоснован проект и сочи за доказателство на тази своя теза участието на пет западни компании в проекта. За противниците на газопровода в Европа обаче тръбите ще увеличат зависимостта на Европа от руски газ, а Русия може да ги използва като политическо оръжие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 7 години
разбира се че виждаме логика, тя е железна :) освен това е описана добре в статията, за четящите колеги :)Обаче до някъде си прав, логиката от позитано не се вижда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още