IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите брокери ще продължат да плащат данъци по новите правила

Решението е удар за гигантския сектор на финансови услуги във Великобритания

17:12 | 06.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Повечето финансови министри от Европейския съюз (ЕС) отхвърлиха подкрепяния от Великобритания план търговците на финансови инструменти да бъдат освободени от новите правила, насочени към справяне с практиките на мултинационалните компании да намаляват разходите си за данъци, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението е удар за гигантския сектор на финансови услуги във Великобритания и признак, че отношенията с партньорите от ЕС са влошават след вота на юнския референдум за напускане на блока.

С осъзнато бездействие по въпроса с избягването на данъци, което спомага за подхранване на растежа на партиите против върхушката из Европа, министрите на финансите имаха голямо желание днес да постигнат споразумение за справяне с така наречените хибридни несъответствия. Това са различия в националните данъчни правила, които позволяват на мултинационалните компании да претендират за двойни данъчни облекчения или да избягват данъци върху дивидентите.

Само че компромисът се провали на заседанието на финансовите министри на ЕС в Брюксел, след като словашкото председателство представи предложение за освобождаване на финансовите търговци - инициатива, силно подкрепяна от Великобритания.

"Имаме проблем", каза френският финансов министър Мишел Сапен на публичната сесия на срещата. Той отбеляза, че е невъзможно да бъде прието "освобождаването, изискано от Великобритания, за операторите на финансовия сектор", наричайки това "нова вратичка, през която да се заобикалят правилата".

Компромисът предвиждаше новите правила да не важат за търговците на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още