IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представи план за борба с данъчните трикове на мултинационалните компании

За да се справи с проблема, комисията иска да възстанови връзката между местата на данъчно облагане и на реализиране на бизнес

10:51 | 28.05.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В сряда Европейската комисия (ЕК) представи план за ограничение на степента, с която мултинационалните компании могат да намаляват данъците по европейската си печалба чрез креативно счетоводство, съобщава Ройтерс.

Комисията, която трябва да представи подробности по предложените данъчни мерки на 17 юни, през март вече реши, че страните от Европейския съюз (ЕС) ще трябва да споделят информация за данъчните сделки, договорени с големите корпорации.

„Съгласихме се, че трябва да се преборим с избягването на плащане на данъци, като възстановим връзката между данъчното облагане и мястото, където компанията всъщност реализира бизнеса си“, заяви заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис по време на пресконференция след среща с комисарите.

Домбровскис каза, че комисията се опитва да възобнови предложението от 2011 г. за обща консолидирана корпоративна данъчна основа и единен набор от правила, които да бъдат използвани от компаниите, опериращи в ЕС, за да изчисляват облагаемата си печалба.

По силата на това предложение компаниите ще трябва да се съобразяват само с една система на ЕС за изчисляване на данъчните си задължения, вместо с различните правила във всяка една държава членка, и ще предават само една данъчна декларация за цялата си дейност в рамките на съюза.

Домбровскис призна, че консолидацията на данъчните основи в различните страни няма да бъде лесна. Страните членки ще трябва да се съгласят за начините, по които се разпределят приходите от данъци - нещо, в което се провалят досега.

Комисарят каза още, че всяка система за обща консолидирана корпоративна данъчна основа ще трябва да бъде задължителна, като е малко вероятно страните, които имат по-агресивно данъчно планиране да я приветстват, но допълни, че консенсус трябва да бъде постигнат.

„Подходът трябва да е амбициозен, но и реалистичен, и то в смисъла, че се нуждае от единодушно одобрение в Съвета, затова и се нуждае от подкрепата на всички страни в ЕС“, каза той.

Групата на европейските консерватори и реформисти в парламента, която включва британските управляващи консерватори, заяви, че е срещу обща корпоративна данъчна основа, тъй като това ще бъде прелюдия към хармонизиране на данъчните ставки.

Мерките на комисията идват в отговор на агресивното данъчно планиране на мултинационални компании, като например изкуствено пренасочване на печалба към страна, където ставките са най-ниски, или осигуряване на по-благоприятни данъчни решения подобно на представените в разкритията от „LuxLeaks”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Правилно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
При всички положения трябва да се забранят офшорките тоест където е бизнеса там се плаща данъка Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшоркитеВ света се въртят 26-32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита за 2013год. - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina200&language=enНещата може да се оправят лесно но аз не мога да заповядам на на Парламентите на САЩ и ЕС да забранят офшорките и затова идеята ми е да се информират повече хора а те да информират още като геометрична прогресия за да натискаме Парламентите да вземат мерки ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА ''ВЪСТАНАТ''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още