IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще прави по-добри оценки за въздействието на европейското законодателство

Вслушваме се в тревогата на гражданите, че Брюксел невинаги създава правила, които могат да се прилагат, смята Франс Тимерманс

20:23 | 19.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕК ще прави по-добри оценки за въздействието на европейското законодателство

Европейската комисия (ЕК) прие пакет от мерки, които ще направят взимането на решенията в общността и ще подобри качеството на новите закони, чрез по-добрите оценки на въздействието на законодателните предложения и изменения.

„Ние се вслушваме в тревогите на гражданите и предприятията, особено малките и средните, които се притесняват, че Брюксел и неговите институции невинаги създават правила, които те могат да разберат или да приложат”, коментира комисарят по междуинституционалните отношения и върховенството на закона Франс Тимерманс  при приемането на пакета.

Целта на предприетата стъпка е да бъде върнато доверието на гражданите в способността на ЕС да създаде висококачествено законодателство, допълни още той.

Пакетът от мерки за по-добро регулиране ще се прилага пряко от Комисията при извършваното от нея подготвяне и оценяване на законодателството и в сътрудничество с Европейския парламент и Съвета. За тази цел Комисията ще започне преговори с Парламента и Съвета за ново междуинституционално споразумение за по-добро законотворчество.

Текстовете предвиждат Комисията да отвори процеса на разработване на политиките си за по-голям обществен контрол и участие посредством уебпортал, където инициативите ще могат да бъдат проследявани, както и посредством нови обществени консултации, когато се извършва оценка на съществуващи политики или се обмислят възможности за нови предложения.

Ще има и нови възможности за предоставяне на коментари от заинтересованите страни през целия цикъл на политиката, от първоначалната пътна карта до окончателното предложение на Комисията. След като Комисията е приела дадено предложение, всеки гражданин или заинтересована страна ще разполага с 8 седмици, за да предостави обратна информация или да направи предложения, които ще бъдат включени в законодателните дебати в Парламента и в Съвета.

Този прозрачен подход ще се прилага и за вторичното законодателство под формата на делегирани актове и актове за изпълнение. За първи път проектите на мерки, които изменят или допълват действащо законодателство или които съдържат специфични технически разпоредби, ще бъдат достъпни за обществеността в продължение на 4 седмици преди приемането им.

Това ще даде възможност на заинтересованите страни да направят коментари преди приемането на мерките от Комисията или от експерти от държавите членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
kandid
преди 8 години
Па да земеш тоз чемадан и право на поезда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Що ви не *** мутката пайчина брюкселска?!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още