IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комерсант: Назрява нов търговски спор между Русия и Турция

В основата на напрежението се оказва "Газпром", твърди руското издание

10:09 | 20.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Нов търговски спор се заражда между Русия и Турция и този път в основата му е „Газпром“. Това твърди руското издание „Комерсант“, като се позовава на свои източници. Според информацията руската компания може да загуби един от големите си активи в страната.

В началото на декември Анкара де факто национализира Akfel Holding – най-големия частен вносител на газ в Турция. В него дял имат „Газпром“ и „Газпромбанк“.

На 2 декември турските власти смениха съвета на директорите на компанията, а причината са подозренията за нейни връзки с Фетхуллах Гюлен. Това стана само броени дни преди посещението на турския премиер в Москва и официалното възстановяване на работата по редица съвместни проекти.

Промяната в ръководството на компанията става по силата на правителствен декрет, издаден след опита за преврат през юли. Тогава отношенията между Русия и Турция все още бяха обтегнати.

Според източници на „Комерсант“ действията на турските власти са приети „болезнено“ в „Газпром“ и ръководителят на компанията Алексей Милер е повдигнал въпроса по време на посещението на Бинали Йълдъръм в Москва.

Akfel Gas купува около 2,25 млрд. куб. метра природен газ годишно от „Газпром“. Това представлява 55% от доставките на руския гигант към частните търговци в Турция. Според източници на „Комерсант“ приходите на турската газова компания се изчисляват на между 400 и 500 млн. долара годишно. Akfel не разпространява публично данни за финансовото си състояние.

По план в момента Akfel и „Газпром“ трябва да водят преговори за цената на газа през 2017 година. Фактически обаче разговорите са прекратени, твърди още руското издание. Руският гигант и турската Botas пък спорят за цената на природния газ в арбитражния съд в Стокхолм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още