IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да ратифицира "Турски поток" до края на годината

Строителството на новия газопровод вече получи одобрението на Анкара, а ЕК още няма позиция за възможния път на тръбите към Европа

19:35 | 13.12.16 г.
<p>
	Трасето на &quot;Турски поток&quot;. Графика: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Турски поток". Графика: "Газпром"

Руският парламент може да ратифицира договора за изграждането на "Турски поток" до края на годината, става ясно от коментара на председателя на парламентарната комисия по енергетика Павел Завалний пред РИА Новости.

Според него това ще стане на последното заседание на Държавната Дума преди празниците - 21 декември.

В началото на декември турският парламент подкрепи изграждането на новия газопровод. Няколко дни по-късно актът беше официално одобрен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Плановете на "Газпром" са да построи две тръби по дъното на Черно море с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра газ годишно. По първата ще бъдат доставяни количествата газ за турските клиенти на "Газпром" и така страната ще получава директно целия обем на доставките.

В момента част от газа за Турция минава транзитно през Украйна и България. Останалата част страната получава чрез "Син поток".

Идеята на Москва е втората тръба от "Турски поток" да захрани Югоизточна Европа и така да бъде ограничен до минимум транзита през Украйна. Реализацията на тези планове обаче зависи от одобрението на Европейската комисия и гаранциите, които тя ще даде на Русия за проекта.

"Газпром" вече сключи и първия договор за полагането на първата тръба по дъното на Черно море. Изпълнителят Allseas ще започне работа по проекта през втората половина на 2017 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още