IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция окончателно ратифицира договора за "Турски поток"

Споразумението трябва да бъде одобрено и от парламента на Русия

08:25 | 06.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е подписал закона за ратифициране на споразумението с Русия за изграждане на газопровода "Турски поток", предава руската информационна агенция ТАСС.

Така Турция окончателно ратифицира договора. 

Вчера, преди да отпътува на официално посещение в Русия, турският премиер Бинали Йълдъръм припомни, че парламентът на страната му е одобрил закона за ратифициране на споразумението миналата седмица. “Сега очакваме руският парламент да направи същото”, каза Йълдъръм, цитиран от БТА.

Проектът "Турски поток" беше представен от руското ръководство през декември 2014 г. като алтернатива на изоставения "Южен поток", припомня ТАСС.

Според плановете морският участък от газопровода трябва да се състои до четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 млрд. куб. м. Засега обаче е сигурно, че ще се стори само тръбата, която ще доставя газ до турските потребители. Другите тръби зависят от одобрението на Европейския съюз (ЕС), като ако бъдат реализирани, синьото гориво ще се доставя до Европа през територията на Турция и Гърция.

За кратко преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница. Отношенията между Москва и Анкара обаче се “затоплиха”, след като Ердоган се извини за инцидента.

На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган беше решено работата по "Турски поток" да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 км, а на сухопътния - 180 км.

Проектът се оценява на 11,4 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още