fallback

Гръцките банки очакват с надежда 2017 година

Прогнозите са за ръст на отпусканите кредити, но възстановяването на сектора зависи от много фактори

19:27 | 28.12.16 г. 1

Ръст на отпуснатите заеми през 2017 година прогнозират в банковия сектор на Гърция, пише "Катимерини". Изданието посочва, че през следващата година очакванията са ръст на отпуснатите кредити с 2% или 5 млрд. евро.

Кризата изяде не само спестяванията, но и ограничи тегленето на кредити в страната. Това се отрази не само на физическите лица, но и на бизнеса. За пример през декември 2010 година корпоративните кредити са били на стойност от 130 млрд. евро. През октомври 2016 година стойността им е 93 млрд. евро.

За физическите лица отпуснатите кредити се свиват от 119 млрд. евро до 91 млрд. евро за шестте години на криза.

Допълнително ситуацията в банковия сектор в страната се влоши след въвеждането на банковата ваканция през миналото лято и капиталовия контрол.

Възстановяването ще зависи от множество фактори, предупреждават в сектора. На първо място това е финализирането на втория преглед на спасителната програма за страната, посочва още "Катимерини". Това ще позволи на Гърция да влезе в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени облекчения.

Влияние ще окаже и възстановяването на доверието на гърците в банковия сектор и завръщането на депозитите в банките, както и като цяло от климата в страната и ще има ли политически кризи през следващата година.

Липсата и на само един фактор може да попари надеждите на банкерите, че кризата за сектора е към своя край.

Опасения крият и данните от проучванията, които показват, че очакванията - и на гърците, и на бизнеса, за следващите години не са много позитивни. Но и в същото време има известно стабилизиране на бизнес климата - видно основно по увеличаването на инвестициите, на което разчитат и банкерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още