IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на гърците в банковата система се завръща

Гърция е на прага на икономическия растеж, смята премиерът Алексис Ципрас

21:12 | 22.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърците отново връщат доверието си в банковата система на страната, заявяват източници от сектора пред Ana Mpa. Данните показват, че към края на 2016 година депозитите в банките се увеличават с 3,5 млрд. евро.

Гърците изтеглиха 45 млрд. евро от банките от началото на 2015 година, от идването на СИРИЗА на власт, до юли 2015 година, когато беше наложена банковата ваканция в страната. След въвеждането на капиталовия контрол скоростта на изтеглянията на спестяванията намаля, но тенденцията продължи.

Едва през май 2016 година банките в Гърция отчетоха ръст на депозитите, посочва "Катимерини".

Към края на октомври бизнесът и физическите лица държат 124,63 млрд. евро в банките, показват данните на централната банка, цитирани от Ройтерс. Въпреки повишението, това е най-ниското ниво на спестявания на гърците от 2003 година насам.

Гърция е на прага на икономическия растеж, коментира пък гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ana Mpa. Според него икономическите индикатори и инвестиционния климат в Гърция вече се променят.

Позитивното развитие не бива да бъде поставяно под съмнение, заяви още гръцкият премиер, визирайки финализирането на втория преглед на спасителната програма, подписана през лятото на 2015 година. Благодарение на него Гърция ще може да се завърне на международните капиталови пазари през следващата година.

"Ние постигнахме надеждна фискална динамика, преизпълнявайки целите за първичен бюджетен излишък и коригирахме дисбалансите по отношение на търговията и текущата сметка", коментира Алексис Ципрас.

Това е в резултат от систематичния план и реформите, които правителството на СИРИЗА изпълнява, каза още гръцкият премиер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Нали бяха супер фалирали и дянков каза че това ше е края им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Сериозно ли ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още