IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика ще се разшири с 2,5% през 2017 г., очаква централната банка

Устойчивият ръст на страната ще убеди кредиторите да не искат толкова строги бюджетни цели, смята институцията

14:48 | 16.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция ще отбележи ръст на икономиката от 2,5% през следващата година, но трябва да прекрати споровете си с кредиторите по отношение на реформите. Тази прогноза направи гръцката централна банка, цитирана от Ройтерс.

През 2016 година гръцката икономика ще се разшири с 0,1%, очакват още от институцията. Причината за позитивизма е доброто представяне на страната през третото тримесечие на годината.

Според гръцката централна банка завръщането по пътя на устойчивия икономически растеж ще убеди кредиторите на страната да понижат своите цели за бюджетен излишък и от 2018 година те ще очакват 2%, а не 3,5% излишък.

Институцията призовава за „прагматизъм и гъвкавост“, за да бъде приключен вторият преглед на спасителната програма възможно най-скоро. „Не остава много време преди предстоящите избори в множество държави в еврозоната“, посочват от институцията.

Целта на южната ни съседка е да затвори бързо прегледа и Европейската централна банка да включи Гърция в програмата си за количествени облекчения. По този начин Гърция отново ще може да разчита на пазарите за заеми.

Атина и кредиторите обаче отново изостриха отношенията си, след като премиерът Алексис Ципрас съобщи за нова социална мярка в подкрепа на най-уязвимите пенсионери. Това напомни на позабравените практики за масово раздаване на бонуси и притесни институциите, които до този момент виждаха подобряване на ситуацията в страната.

Въпреки неяснотата дали мярката е в съзвучие с спасителната програма, подписана през миналото лято, гръцкият парламент вече одобри раздаването на коледните помощи за пенсионерите, посочва още Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още