IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският стабилизационен механизъм замрази облекченията за гръцкия дълг*

Причината е нова социална мярка, която анонсира гръцкият премиер Алексис Ципрас

18:34 | 14.12.16 г. 1
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) замразява краткосрочните мерки, обявени в началото на месеца, за облекчаване на дълга на Гърция, съобщава "Катимерини". Причината е нова социална мярка, която анонсира гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Мярката силно напомня на старата практика за раздаване на бонуси по Коледа, която е силно критикувана от кредиторите. 

Гръцкото правителство възнамерява да разпредели 617 млн. евро в подкрепа на най-уязвимите пенсионери в страната, чиито пенсии са под 850 евро. Мярката се отнася за 1,6 млн. души, а средствата идват от преизпълнението на бюджетните приходи. За първите десет месеца на годината гръцкият бюджет записва 6,49 млрд. евро излишък.

В допълнение правителството ще отложи и премахването на данъчните облекчения за островите в Егейско море, засегнати най-силно от бежанската вълна.

Кредиторите на Гърция обаче коментират, че това предложение не е било обсъдено с тях и настояват за изясняване на казуса преди да се пристъпи към облекчението на дълга на страната.

Германското финансово министерство пък поиска от институциите бързо да уточнят дали Гърция е изпълнила реформите, които са вписани в последната спасителна програма и да не се забавя обещаните мерки за дълга, допълва Ройтерс.

Еврогрупата е съгласна със замразяването на облекченията за гръцкия дълг и изясняване на казуса, става ясно от думите на говорител на институцията, цитирани от Ana Mpa. "Очакваме пълен доклад на институциите през януари", поясни Мишел Рейнс.

Според Алексис Ципрас предложението за нов социален пакет е напълно в съзвучие със спасителната програма на страната. "Гърция пое серия от европейски кризи и истината трябва да бъде призната от всички. Приканваме нашите партньори да поемат своята отговорност", заяви той по време на посещение в Солун.

От Солун Ципрас ще отпътува за Брюксел, където ще участва на срещата на лидерите на ЕС, а след това предстоят и редица срещи, включително и с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Очакванията са, че сред темите ще бъде именно и гръцкия дълг и изпълнението на спасителната програма за страната.

Финансовият министър Евклид Цакалотос също защити решението на правителството да отпусне помощи за пенсионерите с думите, че те са в съзвучие със спасителната програма. Гърция ще обясни основанията си за мярката и позицията й ще бъде разбрана, вярва той. 

* Статията е допълнена с коментара на финансовия министър Евклид Цакалотос

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Гърците просто трябва да започнат да си връщат дълговете А това не става с тънки сметки и шикалкавения Става с пот и сълзи както е казал Чърчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още