IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнението на бюджета на Гърция изненадва с по-големи приходи

Южната ни съседка записва бюджетен излишък от 6,5 млрд. евро към края на октомври

12:30 | 25.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изпълнението на бюджета на Гърция в периода януари – октомври изненадва с по-големи от очакваното приходи. Данните показват, че за периода в хазната са влезли 42,09 млрд. евро, което е с 2,2% повече от разчетите на правителството, пише гръцката информационна агенция Ana Mpa.

За десетмесечието бюджетът на южната ни съседка записва първичен излишък от 6,5 млрд. евро. За същия период на миналата година излишъкът беше в размер на 4,53 млрд. евро.

Ръстът се дължи основно от по-големите данъчни приходи. От данъците върху доходите на физическите лица приходите са с 1,2% повече, а приходите от корпоративните данъци нарастват с 11,8 на сто.

Приходите от данък добавена стойност (ДДС) върху цигарените изделия растат с 3,2%, а като цяло приходите от ДДС са с 1,3% повече.

В същото време обаче приходите от данъците върху имотите са по-малко от очакваното. Неизпълнение има и по отношение на целите при облагането на енергийните продукти. Разминаването между разчетите и постъпленията по двете пера е с около 1 на сто.

Разходите на правителството също са по-малки от предвиденото. За първите 10 месеца на годината са похарчени 41,4 млрд. евро, което е с 1,98 млрд. евро по-малко от предвиденото. Намаляват разходите по правителствената инвестиционна програма – до 2,99 млрд. евро, което е с 860 млн. евро по-малко.

През октомври приходите в бюджета на Гърция достигат 4,98 млрд. евро, което е с 938 млн. евро над очакваното. Разходите достигат 4,26 млрд. евро, което е със 112 млн. евро по-малко от заложеното. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още