IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика записва експанзия за второ поредно тримесечие

Южната ни съседка изненадва анализаторите с по-добро от очакваното представяне в периода юли - септември

17:48 | 14.11.16 г.
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Гърция регистрира ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за второ поредно тримесечие, съобщава Ройтерс. Статистическите данни за развитието на южната ни съседка изненадаха анализаторите, допълва агенцията.

През третото тримесечие Гърция записва икономическа експанзия в размер на 0,5%. В периода април – юни 2016 година гръцката икономика записа ръст от 0,3 на сто. Сезонно изгладените данни показват ръст на икономиката от 1,5 на сто на годишна база, което значително по-бързо развитие от очакваното.

Така на този етап данните от статистиката са показателни, че страната може да постигне ръста на икономиката през следващата година, очакван от кредиторите.

Прогнозите са, че и през четвъртото тримесечие движението на БВП на Гърция ще остане позитивно и през 2016 година икономиката на страната ще запише ръст от 0,1%, коментира Платон Монокрусос, икономист в Eurobank. Подкрепа на гръцката икономика ще донесат публичните инвестиционни разходи.

Очакванията на ЕК и на Гръцката централна банка са за свиване на икономиката с 0,3 на сто през тази година. През 2017 година ЕК прогнозира ръст на гръцката икономика от 2,7 на сто, а Гръцката централна банка – от 2,5 на сто.

Атина трябва да започне официалния втори преглед по спасителната програма, подписана през миналия август. Тогава страната получи заем в размер на общо 86 млрд. евро, разделени на няколко транша. Гърция получава средствата, когато удовлетвори исканията на кредиторите в определени области.

Вторият преглед ще се фокусира върху непопулярните реформи на пазара на труда и намаляването на пенсиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още