IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Дълговете на Гърция ще са тема на втория преглед на програмата

ЕК очаква рецесията в страната да продължи и икономиката да се свие с 0,3% през 2016 г. През 2017 г. обаче прогнозите са за силен ръст на БВП

17:38 | 11.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разговорите за опрощаване на част от дълговете на Гърция ще бъдат част от втория преглед на спасителната програма за страната. Това обясни зам.-председателят на ЕК и комисар по въпросите на еврото Валдис Домбровскис, цитиран от Ana Mpa.

Той коментира темата по време на изслюшване в комисията по икономическа и монетарна политика към Европейския парламент.

Европейската комисия ще работи за постигане на споразумение за дълговете на страната, стана ясно още от думите на комисаря.

Темата за опрощаването на дългове е ключова за правителството на Сириза. Това беше вписано в предизборните обещания на партията, а премиерът Алексис Ципрас се нуждае от подобно действие, за да може да преодолее загубата на подкрепа от гърците.

Под натиска на кредиторите неговото правителство извърши непопулярни реформи, пред които се отказаха предшествениците на Сириза, включително и старт на дългоочакваната от кредиторите приватизация на държавни активи.

Ципрас призова кредиторите да признаят тези усилия и преговорите за "подстригването" на дълга да започнат до края на годината. Само преди седмица гръцкият премиер направи и няколко рокади в кабинета си с цел да покаже готовността на Атина да изпълни изискванията, записани в програмата за спасение на страната, а и да промени настроенията на обществото към своето правителство. 

Нагласите сред всички кредитори по отношение на дълга обаче не са еднозначни. Германия например остро си противопоставя на такава мярка. За Международния валутен фонд (МВФ) обаче управлението на гръцките дългове не е устойчиво в момента и е нужно опрощаване на част от заемите, за да може страната да излезе от дълговата криза, в която се намира.

Домбровскис коментира пред европейските депутати още и очакванията на ЕК за икономическото развитие на Гърция. Той посочи, че очакванията на институцията са за продължаваща рецесия в страната – икономиката ще се свие с 0,3% през 2016 година. През 2017 година обаче прогнозите са за силен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките на около 2,7 на сто.

Атина ще изпълни и своите ангажименти и по отношение на управлението на публичните финанси и през следващата година бюджетът на Гърция ще бъде с излишък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още