IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква кредиторите да признаят усилията й за стабилизиране

Политиците не трябва да се отдават на фатализма, а да търсят възможностите в кризата, смята гръцкият премиер Ципрас

11:59 | 10.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Кредиторите трябва да признаят усилията които Гърция полага, и да предложат опрощаване на част от дълговете, призова премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас. "След шест години на дълбока криза, гръцката икономика е във фаза на възстановяване", коментира той, цитиран от Ana Mpa.

След като през 2016 година страната навлиза в икономическа стабилизация, правителството вече очаква и яснота около стратегиите за управлението на дълга.

"Време е да бъдат признати нашите усилия да приемем необходимите мерки за подстригване на дълга", каза още той и допълва, че страната показва стабилност в като цяло дестабилизиран регион.

Атина и представителите на институции, отпуснали заеми за страната трябва да започнат преговорите по втория преглед на спасителната програма. Очакванията на гръцката страна са за бърз финал - най-късно до декември. След това правителството иска да започне и разговорите за опрощаване на дълга.

Икономическият хоризонт на Гърция е достъп до капиталовите пазари, обясни още Ципрас и допълни, че това необходимост не само за страната, но и за пазарите в еврозоната като цяло.

Според него световните лидери не трябва да се отдават на фатализъм, а да търсят възможности в кризата и посочи, че Brexit може да се разглежда като възможност за привличане на инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Гърците запазват прилагане на сгрешена парична система. Това е критерий, че е невъзможно успешно спасение от развиващ се потенциал за катастрофална гръцка криза и съпътстващи злини.За спасение на Гърция е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
"Усилията на ГЪРЦИТЕ за справяне с кризата":1) Узо2) Сиртаки3) Сувлаки4) Лежаки5) ХъркакиМсиля, че целият свят им ги признава, друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още