IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над Гърция отново се смрачават

Международните институции очакват дефицит в бюджета на страната за догодина и очакват мерки за покриването му

13:26 | 31.10.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кредиторите на Гърция виждат дупки в бюджета на Гърция за следващата година и натискат за нови ограничения, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници. Според оценките дефицитът в бюджета ще бъде между 0,15% и 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Според финансовото министерство на страната обаче дефицит в бюджета за догодина няма да има. „Дупките“, които кредиторите визират, ще бъдат „попълнени“ от очакваните по-големи приходи. Затова и няма да бъдат нужни нови съкращения на разходите в размер на поне 360 млн. евро, смятат властите.  

Международните кредитори на Атина предлагат свиване на социални придобивки и увеличаване на данъците, за да бъдат избегнати дефицити в бюджетите за 2017 година и 2018 година, посочва още изданието.

Разговорите за бюджетната политика между правителството и кредиторите всъщност тепърва започват. Планирано е темата да бъде повдигната на 14 ноември, когато мисиите на международните институции, отпуснати заеми на Гърция, се завърнат в Атина.

Гърция финализира първия преглед по спасителната програма, подписана през лятото на 2015 година. Страната успя да изпълни всички очаквания на кредиторите и получи и всички обещани средства по програмата.

Сега обаче следва втори преглед, в който са включени и очаквани от кредиторите промени по отношение на социалното осигуряване и пенсионната система в Гърция. Правителството се надява и да започне разговорите за опрощаване на част от дълговете.  

Иначе Гърция не предвижда четвърти спасителен пакет, обяви гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис, изтъквайки, че дълговият пролем е "голяма тежест за страната", съобщава DPA, цитирана от БТА. 

"Споразумението, което подписахме с кредиторите, не предвижда нова програма", уверява Драгасакис пред националната телевиция ЕРТ, подчертавайки, че винаги ще има някои, които да говорят за четвърти и пети спасителен пакет.

По думите му правителството е напът да постигне споразумение за дълга. Янис Драгасакис изрази надежда, че консултациите, които правителството води за уреждане на дълговия проблем, ще бъдат успешни. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Kaзва се "Облаците над Гърция отново се СГЪСТЯВАТ", не смрачават... Смрачава се навън в края на деня....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Е колко да са? Приходите от корабоплаване, сигурен ли си че не влизат "под панамски флаг"? Рибни продукти колко да изнасят? Промишлен риболов чак пък толкова.. 10 милиарда от туризъм.. абе сложи по 2000 евро на турист, за 10 милиарда трябват 5 милиона туриста на сезон. Дори да ги имат тия 27 милиарда годишно, за 10 год са 270 милиарда, а дълговете им се оценяват на над 300 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/11/01/investoren-rechnen-verstaerkt-mit-euro-austritt-italiens/Напоследък излизането на Италия от Еврозоната се смята за по вероятно ...Гърция остава обаче...в паяжината !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Проблема емилионерчо, е че в германия под 50% нямат собствено жилище, а в гърция над 70% си имат поне едно собствено жилище. Това вбесява западняците, защото не могат да ги пристискат да бачкат. Защото във всеки момент могат да кажат OXI и купона приключва.Когато нямаш лостове за контрол плащаш кротко и се правиш, че не е било :-) В случая с гърците отдавна вече сме в хипотеза на балъците от запад плащат. Те вече платиха, но и ще продължават да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
emilioner
преди 7 години
Вижте какво коментиращите явно не сте запознати с икономиката на Гърция,приходи от туризъм 10-12 милиарда евро годишно, приходи от корабостроене и корабоплаване 10 милиарда годишно, приходи от износ на рибни и земеделски продукти 5 милиарда годишно.Пресметнете ги за десет години за колко пари вливани в икономиката им става дума.Проблемът е друг а именно че пенсионната им система *** най много от бюджета,най големия дял в европа.Всичкото това реване е че европата се опитва да ги накара да направят реформи а политическите партии се дърпат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
И това но и да изкарат на светло всичко, което произвеждат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Гърция няма нищо общо с Византия, Забрави какво ти е говорила учителката по история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 3
Mops
преди 7 години
За Гърция винаги съм казвал,че не може примерно за Август да произведеш и изнесеш продукция за за 3,730 милярда лева (за по лесно сравнение всичко е в лева), а в България да се произведе и изнесе продукция за 3,907 милярда лева и да имаш в пъти по висок стандарт на живот и БВП.Време е Гърците да се научат да живеят с това което произвеждат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Проблема в цялата работа е че дупки не се пълнят с очаквания :-)Очаквания за дупки можеш да запълниш с очаквания за приходи, както и дупки с приходи, но дупки не можеш да запълниш с ОЧАКВАНИЯ. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 37
Иван Митев
преди 7 години
Гърция страда от прилагана европейска парична система.Без прекратяване на тази държавна грешка е невъзможно успешно спасение от нарастващи злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още