IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство внесе проект на Бюджет 2017 с прогноза за 2% излишък

Публичният дълг ще намалява като процент от БВП, но расте в абсолютни цифри

21:53 | 21.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излишък от 2% записа гръцкото правителство в проекта си за бюджет за следващата година, съобщава Ana Mpa. В програмата за икономическа стабилизация е записана цел от 1,75 на сто излишък за 2017 година, но изпълнението на бюджета за тази година дава надежда, че правителството може да се справи по-добре.

Финансовото министерство очаква преизпълнение на целта за бюджетния излишък още през тази година.

Икономиката на страната запише ръст от 2,7 на сто през следващата година. Предварителните прогнози бяха за свиване на гръцката икономика в рамките на 0,3 на сто през 2016 година, но очакванията на Атина са, че спадът може да бъде минимизиран.

В бюджета за 2017 година е заложено и намаляване на публичния дълг до 176,5% от брутния вътрешен продукт, спрямо 180,3% през тази година. Като абсолютни цифри обаче ще има ръст - от 315,4 млрд. евро до 319,2 млрд. евро.

Очакванията са за допълнителни данъчни приходи от 2,5 млрд. евро, допълва "катимерини". Тези средства ще дойдат от повече приходи от подоходните данъци и от увеличаването на акцизите върху цигарите, горивата, кафето и интернет. 

Целта на финансовата рамка за следващата година е запазването на фискалния баланс и връщането на доверието на пазарите към Гърция. По този начин страната ще може да излезе от спасителните програми възможно най-скоро.

В бюджета са предвидени и някои социални политики, сред които отпускането на 300 млн. евро за подобряване на качеството на образованието, здравеопазването  и социалната защита, както и 760 млн. евро за социална солидарност, с които ще бъдат подпомогнати 250 хил. домакинства, живеещи в бедност.

Дебатите по предложения от финансовото министерство бюджет започват в парламентарните комисии още тази седмица. Бюджет 2017 влиза в пленарната зала в началото на декември. Очакванията са, че документът ще бъде приет до полунощ на 10 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още