IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство е готово на големи отстъпки в името на орязването на дълга

Алесис Ципрас планира непопулярна реформа за трудовия пазар, която може да му донесе много негативи

13:02 | 21.11.16 г.
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов на сериозен компромис в името на опрощаването на част от дълга на страната, пише "Катимерини", като се позовава на свои източници.

Според изданието правителството ще се съобрази с искания на кредиторите за промени в областта на трудовото законодателство, както и ще отложи възстановяването на колективното договаряне за размера на заплатите. Връщането на колективните договори беше едно от обещанията, които даде управляващата партия "Сириза" в своята предизборна кампания, припомня още изданието.

Засега не е ясно дали Атина ще приеме исканията на кредиторите за мерки, които улесняват работодателите при масови съкращения и по-стриктни изисквания, които ще затруднят синдикатите да свикват национални протести.

От Министерството на труда са изготвили предложенията за промени в трудовото законодателство и в момента се очаква реакцията на кредиторите, сочи информацията на "Катимерини".

Гърция има кредити в размер на почти 320 млрд. евро. Опрощаване на част от тях е стратегията на "Сириза" за устойчиво управление на дълговете, заявена в предизборната им платформа.

Приемането на исканията на кредиторите в името на тази основна цел обаче крие и доста сериозни рискове за стабилността на управлението на Ципрас. На първо място той рискува реакция от "левите" редици в политическата си формация, които вече бяха изправени пред доста изпитания, макар и засега да приемат исканията на кредиторите.

От друга страна, реформата на пазара на труда е остро критикувана от обществото и с непопулярни промени "Сириза" ще продължи да губи подкрепа. Проучвания на общественото мнение вече показват значителна преднина на "Неа демократиа", ако изборите се проведат днес.

До редовните парламентарни избори има още три години, но анализатори коментират, че коалицията между Сириза и ANEL е пред разпад, което ще сложи край и на правителството на Алексис Ципрас, защото ще загуби парламентарната подкрепа. Така Гърция ще бъде изправена и пред нови предсрочни избори.

Междувременно правителството подготвя и бюджета за 2017 година. Очакванията са, че проектът ще бъде внесен по-късно днес (21 ноември) в парламента. Според "Катимерини" в документа е предвиден бюджетен излишък в размер на 1,8% от брутния вътрешен продукт на страната.

Първоначалните планове на правителството са били за излишък от 2% от БВП, но след това е било решено да бъдат включени допълнителни разходи за социална политика в размер на 300 млн. евро, допълва още гръцкото издание.

Данните за данъчните приходи през септември и октомври на тази година са по-добри от прогнозните и това дава надежда, че плановете на правителството за 2017 година са изпълними.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още