IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство отново показва социалното си лице

Решението на Еврогрупата за дълга ще подобри инвестиционния климат в страната, смята финансовият министър Евклид Цакалотос

21:11 | 08.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нов социален пакет ще предложи правителството на Гърция, анонсира в обръщение премиерът на страната Алексис Ципрас. Сред предвидените мерки, които се окачествяват като силен сигнал за кредиторите, пенсионерите с ниски доходи (до 850 евро на месец) ще получат 13-та пенсия в размер на минимум 300 евро. 

От мярката ще се възползват 1,6 млн. пенсионери, а разходите за нея ще костват  617 млн. евро на бюджета. 

С този ход правителството отново ще покаже своето "социално лице" в момент, в който подкрепата за Алексис Ципрас намалява непрекъснато заради строгите икономии, които страната предприема, коментира "Катимерини". 

Атгина ще отложи и плановете за увеличаване на ДДС за острови в Егейско море, засегнати от бежанската вълна. 

Гръцкият премиер поясни, че целта на правителството е да преразпредели "всяко евро от бюджетния излишък" и от други източници за бедните граждани. "Гърция пое теглото на бежанската и икономическата криза на Европа и е време Европа да признае това", каза той, допълва Ana Mpa. 

Краткосрочните мерки, одобрени от Еврогрупата за гръцкия дълг, ще подобри инвестиционния климат в Гърция, коментира малко по-рано днес финансовият министър Евклид Цакалотос пред депутатите в гръцкия парламент. Той посочи още, че преговорите по втория преглед на спасителната програма са "почти приключени".

Гърция и кредиторите имат различия основно относно бюджетния баланс през 2017 година и 2018 година, но разликата е много малка, отчете Цакалотос.

По отношение на исканията на Международния валутен фонд (МВФ) за мерки относно първичния бюджетен излишък, позицията на правителството е, че това условие не е приемливо. Финансовият министър призова и опозиционните партии да отхвърлят предложението и така да подсилят позициите на управляващите при преговорите с институциите.

"Обясних по време на заседанието на Еврогрупата, че няма начин ние да подкрепим такива мерки и бих поискал вашата подкрепа, така че да можем да представим това като позиция на парламента. Това ще е много полезно за преговарящата група", каза той.

През 2017 година и 2018 година не се предвиждат увеличаване на данъците за моряците, обясни още финансовият министър. Подобна мярка не е записвана в плановете на правителството, но беше поискана от институциите. Атина обаче няма да приеме подобни искания, категоричен е Цакалотос.

Синдикалната организация на гръцките моряци стачкува от началото на седмицата в знак на протест срещу идеи за увеличение на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ниски доходи до 850 евро. Нагли са. Хайде оствави Източна Европа, ама 850 евро са си пари и в Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още