IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски институции дават неочаквана подкрепа за Гърция

Гърцкият политически елит за кратко пренесе битките си в Брюксел

08:01 | 16.12.16 г. 1
<p>
	Жан-Клод Юнкер (в средата) поздравява Алексис Ципрас (вдясно) по време на последното за тази година заседание на Съвета на ЕС в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер (в средата) поздравява Алексис Ципрас (вдясно) по време на последното за тази година заседание на Съвета на ЕС в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство получи неочаквана подкрепа от редица европейски институции, след като Еврогрупата замрази краткосрочните мерки за облекчаване на дълга на страната заради новата социална мярка, представена от премиера Алексис Ципрас.

Предложението, което късно снощи получи одобрението на гръцкия парламент, предвижда разпределението на 617 млн. евро за 1,6 млн. пенсионери с пенсии под 850 евро. Средствата за подкрепата на най-уязвимите пенсионери идват от преизпълнението на приходите в бюджета.

В подкрепа на плановете на гръцкото правителство гласуваха 196 депутати, тоест повече от 152-мата депутати, на които разчита управляващата коалиция между СИРИЗА и ANEL, пише Ana Mpa. За предложението на управляващите гласува и националистическата "Златна зора", но повечето опозиционни партии не го подкрепиха.

Мярката много напомня на позабравената практика в южната ни съседка за масово раздаване на бонуси по празниците. Затова и кредиторите реагираха веднага със замразяване на одобрени вече мерки до изясняване на случая.

Комисарят по въпросите на икономическите и финансовите отношения в ЕС Пиер Московици е категоричен, че облекчението е свързано с първия преглед на програмата и не може да бъде поставено под въпрос.

В интервю за Financial Times комисарят добавя, че Гърция полага "безпрецедентни усилия" и посочва реформите в пенсионната система, за данъците върху доходите на физическите лица и системата на данък добавена стойност (ДДС).

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също взе отношение по случая. В Брюксел между срещите на Съвета на ЕС в четвъртък той заяви, че разбира причината, поради която правителството в Атина е предложило социалната мярка. Шулц изрази и своята надежда, че ще бъде намерен компромис преди следващата среща на Еврогрупата, насрочена за 26 януари 2017 г.

Групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент дори поиска изслушване на председателя на Еврогрупата Йерун  Диселблум, където той да обясни "неприемливото решение да бъде замразено облекчението на дълга". В изявление на сайта на парламентарната група е записано още и искане председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да вземе отношение по казуса.

За кратко гърците пренесоха своите политически битки в Брюксел. В четвъртък премиерът Алексис Ципрас проведе редица срещи с представители от "лявото" политическо семейство. Пред Партията на европейските социалисти (ПЕС), чийто член СИРАЗА не е, Ципрас изтъкна, че замразяването на краткосрочните мерки за дълга е в нарушение на подписаната през 2015 г. спасителна програма. Подкрепата на уязвимите гърци не е нарушение на споразумението, заяви той.

В същото време лидерът на основната опозиционна партия - консервативната "Нова демокрация", Кириакос Мицотакис потърси подкрепа за предсрочни парламентарни избори сред Европейската народна партия (ЕНП). Мицотакис поговори за кратко с германския канцлер Ангела Меркел и си уреди среща, която ще се проведе на 13 февруари 2017 г.

Още днес обаче с Меркел ще разговаря Алексис Ципрас по широк кръг от теми, включително и за развитието на гръцката икономика.

Пред своите съмишленици в ЕНП Мицотакис е представил план за излизане на страната от кризата и е посочил, че сегашните управляващи нямат нито възможността, нито желанието да извършат реформите, които да върнат Гърция по пътя на растежа, посочва още Ana Mpa, позовавайки се на съобщение на "Нова демокрация". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
еее Алексис Ципрас манекен номер едно още малко ще вземат и в гащите да си бьркат Жан-Клод Юнкер (в средата) поздравява Алексис Ципрас (вдясно) ддддааааааааа нещата са ок в еврогрупата последно пиха солена вода в мадеин итали а тука в ел греко нещата са така шоуто го има но струва много пари евра но пак сиртакито си го бива то е винаги на мода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още