IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки очакват с надежда 2017 година

Прогнозите са за ръст на отпусканите кредити, но възстановяването на сектора зависи от много фактори

19:27 | 28.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръст на отпуснатите заеми през 2017 година прогнозират в банковия сектор на Гърция, пише "Катимерини". Изданието посочва, че през следващата година очакванията са ръст на отпуснатите кредити с 2% или 5 млрд. евро.

Кризата изяде не само спестяванията, но и ограничи тегленето на кредити в страната. Това се отрази не само на физическите лица, но и на бизнеса. За пример през декември 2010 година корпоративните кредити са били на стойност от 130 млрд. евро. През октомври 2016 година стойността им е 93 млрд. евро.

За физическите лица отпуснатите кредити се свиват от 119 млрд. евро до 91 млрд. евро за шестте години на криза.

Допълнително ситуацията в банковия сектор в страната се влоши след въвеждането на банковата ваканция през миналото лято и капиталовия контрол.

Възстановяването ще зависи от множество фактори, предупреждават в сектора. На първо място това е финализирането на втория преглед на спасителната програма за страната, посочва още "Катимерини". Това ще позволи на Гърция да влезе в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени облекчения.

Влияние ще окаже и възстановяването на доверието на гърците в банковия сектор и завръщането на депозитите в банките, както и като цяло от климата в страната и ще има ли политически кризи през следващата година.

Липсата и на само един фактор може да попари надеждите на банкерите, че кризата за сектора е към своя край.

Опасения крият и данните от проучванията, които показват, че очакванията - и на гърците, и на бизнеса, за следващите години не са много позитивни. Но и в същото време има известно стабилизиране на бизнес климата - видно основно по увеличаването на инвестициите, на което разчитат и банкерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Днес гръцките банки страдат от грешно управление на европейска парична система.При запазване на грешно управление на европейска парична система се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи злини.Някои разчитат Европейската централна банка да спаси гръцките банки от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в обхвата на нейна компетентност.За спасение на гръцките банки от катастрофални злини е необходимо подобрено управление на европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още