IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отчете бюджетен излишък с 3,8 млрд. евро над заложената цел

Нетните приходи в държавния бюджет надминават очакванията с над 3%

11:19 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Първичният бюджетен излишък на Гърция за първите 11 месеца от годината достигна 7,4 млрд. евро, което се дължи на повишените приходи и ограничаването на разходите, пише гръцкият вестник „Катимерини“, позовавайки се на данни на финансовото министерство.

Отчетеният излишък е с 3,8 млрд. евро по-висок от заложената цел към края на ноември. Ако нищо неочаквано не се случи до края на фискалната година, той ще превиши 1% от брутния вътрешен продукт, посочва вестникът.

Нетните приходи в държавния бюджет са в размер на 47,94 млрд.  евро, като се увеличават с 1,5 млрд. евро, или 3,2%, в сравнение със заложената цел.

Данните на министерството показват, че данъкоплатците са платили 144 млн. евро повече под формата на данък общ доход, а платените корпоративни данъци са вляли в хазната с 423 млн. евро повече. Специалните данъци върху потреблението, какъвто например е данъкът върху тютюна, са осигурили допълнителни 133 млн. евро.

Бюджетните разходи са в размер на 42,44 млрд. евро, което е  с 1,29 млрд. евро по-малко спрямо поставената цел, докато първичните разходи се разминават с целта с 846 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още