fallback

Марин льо Пен: ЕС трябва да запази единната си валута и без Франция

Националистът влиза в битката за президентския пост с програма, запазваща 35-часовата работна седмица за французите

22:25 | 03.01.17 г. 6
Автор - снимка
Създател

Дори и Франция да напусне едностранно еврозоната, ЕС трябва да запази единната европейска валута. Това призна френският кандидат за президент Марин льо Пен, пише Politico.

Тя вече обяви, че в нейните планове е Frexit на много нива - референдум за напускане на еврозоната, а дори и излизане от ЕС и от НАТО. За първи път обаче крайнодесният кандидат за поста в Елисейския дворец говори за усложненията, които могат да настъпят след едностранното напускане на еврозоната от страна на Франция.

Frexit може да предизвика валутни сътресения, за които решение е системата на екюто - паричната система на ЕС преди въвеждането на еврото. При нея съвместно съществуват и националните валути, и европейската валутна единица (екю). Според механизма всяка национална валута в ЕС има определен референтен курс в екю и така се получават обменните курсове между отделните валути в рамките на общността.

Промяната в мнението на льо Пен може да се дължи и на проучванията на общественото мнение през 2016 година, според които повечето французи не подкрепят идеята за напускане на ЕС и еврозоната. Гласоподавателите се опасавят, че валутните сътресения ще изядат техните спестявания.

Според щаба на льо Пен няма рязък завой във възгледите - и преди е била обмисляна идеята за кошница от валути, която да замени еврото. Промяна ще бъде въведена само след допитване до французите, категорични са от "Националния фронт", партията на Марин льо Пен.

В управленската програма на льо Пен е предвидено още и запазване на 35-часовата работна седмица във Франция, както и премахването на автоматичното гражданство за децата, родени на територията на страната. Крайнодесният кандидат предлага и промяна в Конституцията, която ще доведе до намаляване на броя на депутатите.

Politico напомня, че преди дни стана ясно, че Марин льо Пен ще вземе заем от 6 млн. евро от фирмата Cotelec, свързвана с нейния баща - Жан-Мари. Той беше изключен от "Националния фронт" през 2015 година.

Според Марин обаче средствата, които ще вземе от Cotelec, не принадлежат на баща й, а на "активисти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още