IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Frexit - стратегията за управление на Марин льо Пен

Ако дойде на власт, льо Пен ще извади Франция от ЕС, еврозоната и НАТО, разказва тя пред "Демократиа"

09:03 | 24.12.16 г. 6
<p>
	Марин льо Пен. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Марин льо Пен. Снимка: архив Ройтерс

Франция трябва да напусне ЕС и еврозоната, заедно с още няколко държави от юга - Португалия, Италия, Испания, Гърция и Кипър, както и Ирландия. Това заяви крайнодесния френски лидер Марин льо Пен в интервю за гръцкото издание "Димократиа", пише Ana Mpa.

"Frexit е част от моята политика", коментира тя и допълни, че идеалният сценарий е всички изброени държави да напуснат еврозоната в същия ден, когато го направи и Франция. Ако бъде избрана за президент, тя ще извади Франция и от НАТО, защото "организацията повече не е необходима".

НАТО беше създадена от съображения за сигурност срещу Варшавския пакт и експанзията на СССР, убедена е Марин Льо Пен. Тъй като нито една от тези организации вече не съществува, Атлантическият съюз също не е необходим. "САЩ запазиха НАТО, за да служи на техните цели в Европа", коментира тя.

Льо Пен, която ще се бори за президентския пост във Франция през пролетта, настоява, че държавите трябва да имат право да гласуват за свободата си от робството и шантажа, налаган им от технократите в Брюксел. Те трябва да възвърнат своя национален суверенитет.

"Британците разбраха това и гласуваха за напускане на ЕС, при това те никога не замениха британския паунд с еврото", посочи още Марин  льо Пен.

Според нея, където и да е била въведена единната европейска валута, това е довело до ръст на цените, данъците и безработицата, както и до намаляване на заплатите и пенсиите, а хората стават все по-бедни. Когато кризата засегна Великобритания, те имаха възможността да девалвират паунда и икономическият ръст скоро се завърна, посочи още националистът.

Затова и целта й е да превърне ЕС в "хлабава конфедерация на държави, където се зачита националният суверенитет". Льо Пен призова и за премахване на Международния валутен борд (МВФ). "Където и да отиде МВФ, настоява за съкращаване на заплати и пенсии, повишаване на данъците, приватизация на публични активи и това води до обедняване на хората", категорична е тя.

Лидерът на Националния фронт допълва, че МВФ всъщност спъва икономическия ръст, а не го подкрепя.

По отношение на мигрантите френският лидер посочва, че те потъпкват душата на Европа, защото нарушават правилата и заяви, че те трябва да се върнат в своите държави. "Европа не може да им предостави работи и да ги направи богати", допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
подозирах че си негролюбец :):) ти взе че си го призна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Франция е единствената страна която е излизала за момент от НАТОто с генерал Шарл Де Гол и ако тряя пак ше го напраат, те са народ, а не мършша ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Объркал/а си лагера , пропагандаторите на страх са в другия лагер , дето плашат колко страшно е навън , свършисвят и т.н.Да изкараш някой "стинка" на тая платформа също вече е късно , фалират масово тия дето довчера плащаха.За България още не мога да кажа колко ще е добре , че е в ЕС , ама за всички нас наистина ше е най добре ако новите ни управници малко си извадят главите от аспуха на Брюксел/Берлин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Пуки
преди 7 години
Хубавото е, че няма да дойде на власт. А през следващата година очаквам увеличение на статиите насочени срещу ЕС. Пропагандаторите на страх ще ловят риба в мътни води, но ЕС ще излезе много по-силен от кризата. За България е много добре, че е в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Според нея, където и да е била въведена единната европейска валута, това е довело до ръст на цените, данъците и безработицата, както и до намаляване на заплатите и пенсиите, а хората стават все по-бедни."Истински политик с кураж ! Уважение !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още