IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин льо Пен: ЕС трябва да запази единната си валута и без Франция

Националистът влиза в битката за президентския пост с програма, запазваща 35-часовата работна седмица за французите

22:25 | 03.01.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марин льо Пен. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Марин льо Пен. Снимка: архив Ройтерс

Дори и Франция да напусне едностранно еврозоната, ЕС трябва да запази единната европейска валута. Това призна френският кандидат за президент Марин льо Пен, пише Politico.

Тя вече обяви, че в нейните планове е Frexit на много нива - референдум за напускане на еврозоната, а дори и излизане от ЕС и от НАТО. За първи път обаче крайнодесният кандидат за поста в Елисейския дворец говори за усложненията, които могат да настъпят след едностранното напускане на еврозоната от страна на Франция.

Frexit може да предизвика валутни сътресения, за които решение е системата на екюто - паричната система на ЕС преди въвеждането на еврото. При нея съвместно съществуват и националните валути, и европейската валутна единица (екю).
Според механизма всяка национална валута в ЕС има определен референтен курс в екю и така се получават обменните курсове между отделните валути в рамките на общността.

Промяната в мнението на льо Пен може да се дължи и на проучванията на общественото мнение през 2016 година, според които повечето французи не подкрепят идеята за напускане на ЕС и еврозоната. Гласоподавателите се опасавят, че валутните сътресения ще изядат техните спестявания.

Според щаба на льо Пен няма рязък завой във възгледите - и преди е била обмисляна идеята за кошница от валути, която да замени еврото. Промяна ще бъде въведена само след допитване до французите, категорични са от "Националния фронт", партията на Марин льо Пен.

В управленската програма на льо Пен е предвидено още и запазване на 35-часовата работна седмица във Франция, както и премахването на автоматичното гражданство за децата, родени на територията на страната. Крайнодесният кандидат предлага и промяна в Конституцията, която ще доведе до намаляване на броя на депутатите.

Politico напомня, че преди дни стана ясно, че Марин льо Пен ще вземе заем от 6 млн. евро от фирмата Cotelec, свързвана с нейния баща - Жан-Мари. Той беше изключен от "Националния фронт" през 2015 година.

Според Марин обаче средствата, които ще вземе от Cotelec, не принадлежат на баща й, а на "активисти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Е , сега се огледайте кои се събрахте тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Леля Пена знае, че Frexit ще завърши много по-трагично от Brexit. И французите го знаят. Затова прави обратен завой. Лесно и беше да говори глупости докато е в опозиция, по-различно е когато може да и се наложи да изпълнява обещанията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Обичайният национал-популизъм :) В Англия се ***, то Брекзит няма - тая за Фрекзит тръгнала да говори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
Frosty
преди 7 години
След излизането на Англия, ако само още една голяма страна реши да напусне, Евросъюза ще се разпадне на парчета като стъклена ваза изпусната върху каменен под.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
Очаквани лоши последици при сегашно грешно управление на Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 21
kloynat
преди 7 години
запо4ват проблемите на едината валута и ще става по зле ел греко итали португал испани бежанци а и фокусите на марио гаргамел ве4е не работят нещата следват естествения си ход на деиствие за всяко нещо си има при4ина няма марио няма ЕЦБ а и няма как да спреш гората да се разлиства през пролета направо не ми се мисли каква какафония ще настане но пролета е неизбежна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още