fallback

Макрон: Еврото може да не съществува след 10 години

Според френския кандидат за президент сегашната система облагодетелства Германия за сметка на по-слаби страни членки

14:33 | 11.01.17 г. 12

Еврото може да не съществува след 10 години, ако Париж и Берлин не успеят да укрепят единния валутен съюз, заяви френският кандидат за президент Еманюел Макрон във вторник, добавяйки, че сегашната система облагодетелства Германия за сметка на по-слаби страни членки.

Макрон бе икономически министър при президента Франсоа Оланд, докато не подаде оставка миналата година, за да създаде свое собствено политическо движение и да се кандидатира като независим в президентските избори тази година, припомня Ройтерс.

„Истината е, че трябва заедно да признаем, че еврото е дефектно и не може да продължи да съществува без големи реформи“, каза Макрон в изказване в Humboldt University в Берлин.

Говорейки на английски, той добави: „То не предостави на Европа пълен международен суверенитет спрямо долара по собствени правила. Не даде на Европа и естествена конвергенция между различните страните членки“.

"Франция трябва да приложи реформи на пазара на труда и да обнови образователната си система, за да съживи растежа, а в същото време Германия трябва да приеме, че повече инвестиции вместо икономии могат да насърчат растежа в еврозоната", заяви центристкият политик.

Трябва да кажа, че нефункционирането на еврото е от полза за Германия“, заяви Макрон. Той добави, че липсата на доверие между Франция и Германия блокира големите реформи, които биха засилили солидарността между 19-те страни членки на еврозоната.

Еврото е слаба германска марка“, каза Макрон. „Статуквото е синоним на премахването на еврото след 10 години“.

Той предложи създаването на бюджет на еврозоната, за да се финансират ориентираните към растеж инвестиции и за да се разшири финансовата подкрепа за затруднените страни членки.

Това обаче би било анатема за германския канцлер Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле, чиято християндемократична партия е изправена пред парламентарни избори тази година и се бори с вътрешна съпротива срещу спасителните заеми за Гърция от противници, според които тези плащания са превърнали еврозоната в „трансферен съюз“.

Макрон направи изявлението си, след като лидерът на германската крайнодясна партия Алтернатива за Германия каза по-рано за Ройтерс, че еврозоната трябва да бъде разделена на две със силно ядро около Германия и по-слабо ядро, включващо Франция.

Макрон, който е един от малко френски защитници на по-дълбока европейска интеграция, предприе необичайната стъпка да поиска от поддръжниците си подкрепа за Европейския съюз за разлика от други политици, които често роптаят срещу Брюксел.

39-годишният Макрон се радва на по-голяма подкрепа в последните социологически проучвания, което показва, че е затвърдил позицията на „трети човек“ в президентските избори и е само на косъм да достигне балотажа през май.

Социологическо проучване от миналата седмица показва, че кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон е намалил преднината си в президентската надпревара, като и Макрон, и лидерът на крайната десница Марин Льо Пен все повече се доближават до бившия министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още