IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските банки са отказали срещи с Марин льо Пен за финансиране на кампанията ѝ

Лидерът на Национален фронт се опитва да събере финансиране за 20 млн. евро

11:26 | 10.01.17 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лидерът на френската партия Национален фронт Марин льо Пен заяви, че френските банки са отказали да се срещнат с нея, за да обсъдят възможностите за финансиране на президентската ѝ компания, съобщава Bloomberg.

Всички останали кандидати са получили финансиране от френски банки, казва льо Пен в интервю за телевизия France 2.

“Фактът, че банките няма да ни кредитират, играейки политическа роля, създава реален проблем за демокрацията“, казва тя. „Банките решават кой да се включи в надпреварата и кой не“.

Лидерът на антиевропейската и антиимигрантска партия "Национален фронт" заявява още, че търси чужди банки за финансиране, опитвайки се да събере 20 млн. евро.

Във Франция кандидатите получават публични средства за кампанийни разходи след президентските избори, в случай че успеят да спечелят поне 5% от гласовете. Обикновено кандидатите трябва да вземат заеми по време на кампанията си с идеята, че ще използват публичните средства, за да изплатят кредитите след вота.

През мналата седмица стана ясно, че Движението за Европа на нациите и свободата, водено от Националния фронт, е получило 1,55 млн. евро като част от годишните субсидии на Европейския парламент (ЕП), които имат за цел да покрият 85% от разходите на партиите, свързани с политическите им цели. Средствата обаче не могат да се ползват в политически кампании на местно ниво.

Марин Льо Пен все пак уреди да вземе на заем 6 млн. евро от политическия фонд Cotelec на баща й – Жан-Мари льо Пен. Финансовата асоциация Cotelec често финансира „Националния фронт“ дори и след изгонването на Льо Пен старши от партията.

Социологическите проучвания сочат, че Марин льо Пен ще спечели поне 20% от гласовете в първия кръг на президентските избори на 23 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
А ти преди да пишеш бисери , я обади Хилъри как отработи тоя проблем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
georgi_shum
преди 7 години
:) Това ясно :) Въпроса ми бе по скоро риторичен :) Или не.. към инжинерната манджа с чук вместо глава и дръжка стърчаща от ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 7 години
защото това е стар партизански трик, знаеш че си *** и никой мислещ не те взима на сериозно, отиваш при тях да искаш пари, те естествено ти отказват и ти пищиш че някой си потъпквал демокрацията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Бе те и на Тръмп американските банки му правиха фасони, пък какво стана... хихи... Да не кажем, че целия банково-финансов корпоратив на Америка не просто му отказа поддръжка, а открито воюваше срещу него...Няма новина в това, че антисистемен политик е отритнат от системата, чийто фундамент са бамките. Но в края на краищата и всяка система в един момент губи енергия и се разпада, за да бъде заменена от нова ... Марин Льо Пен все още не е готова за президент на Франция, или Франция още не е готова за нея, но дж^агалите нахлуват и променят ситуацията - много по-бързо, отколкото системните медии пишат!!! Това, което видях с очите си по празниците в сърцето на Европа просто е страшно - само за половин година на места нещата са видимо влошени! Барутът е сух и фитилът гори, пичове!А френските бамки колко изобщо са френски, това е друга тема... Колкото и Уникредит е италианска, Дойчебанк - германска и Булбанк - българска... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 10
georgi_shum
преди 7 години
А защо на ""великата" Льо Пен въобще и се налага да търси заем ?? Нали уж е много обичана и сигурна в победата си ? Не може ли просто да помоли симпатизантите си за помощ? Да предположим, че за нея гласуват само 25 %. При 46 млн гласоподаватели във Франция това е електорална маса от 11.5 млн души. всеки да и дари по 2 евро и сумата е събрана :) Или 2 млн да да дадат по 10 :) Щом не можеш да накараш хората да дадат по 2-10 евро за кампанията ти.. как въобще си мислиш. че ще управляваш?:) И въобще банки да финансират предизборни кампании ми звучи меко казано нелепо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
каката Марин льо Пен е яре от стара коза тя знае как вси4ко се прави заради пари пак ще има заиграване на двоиката евро долар аз бих заложил на долара а при4ините ве4е станаха много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
Това е една доста интересна новина, върху която едва ли има смисъл да се разсъждава. Марин льо Пен била поискала от банките. Хубаво. Още по-интересно би било, ако Франсоа Оланд си поиска от Марин льо Пен. Тогава банките как биха реагирали? Анализаторите какво биха казали? Всеобща е похотливостта на френските държавни мъже. Фройд би определил ситуацията като политически инцест. Защото закваската им една и съща на всички политици и разликата е само в рождените им дати..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Демокрация, а ??? Демокрация, ама друг път - пари само за престъпните партии и кандидати на гибелното за Европа статукво. Що храбрата французойка не се обърне към своите естествени съюзници - Путин, а и Доналд? Какво са 20 КБ, пари ли са? Не виждам проблемът да я подпомогнат - така ще се покажат поддръжници на демокрацията - Марин льо Пен има същите права да се бори за народният вот както всички други кандидати. Дори съм сигурен, че френските бамки са и отказали по натиск отгоре. Може и индиректно - да се обърне към Сбербамк напримерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Така си е ...и щом бамките не и дават пари , значи тя е правилният човек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
scott
преди 7 години
най-смешното в целата таз работа е, че МОЖЕМ ДА ПРАВЪРНЕМ ОТКАЗА ЗА ЗАЕМ В ЦЕНТРАЛНА ТЕМА НА КАМПАНИАТА И. ЛЬО ПЕН СЕ СРЕЩА СЪС......БАНКИ.ако ще да не и отпуснат и ено евро - секи ден ше произвеждам новина. Голем кеф ше е главата: льо пен се среща с германските банки. Там може да изпраскам поне едномесечна сага. Посещение на мюнхен, митинг срещу меркел, делови разговори, шествие на азг, палежи, насилие, льо пен води протеста......ОХ КОТЬОООООО! ШЕ Я НЯПРЯВИМ ХИТ И БЕЗ ПАРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още