IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон официално се кандидатира за президент на Франция

Министърът на икономиката подаде оставка в края на август

15:39 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Еманюел Макрон, бившият министър на икономиката на Франция, обяви днес официално, че се кандидатира за президентските избори през 2017 г., съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. 

В реч в североизточното предградие на Париж - Бобини, той обясни причините за това свое решение. "Пристъпвам към важен етап, за който се готвих в продължение на няколко месеца. Издигам кандидатурата си за президентските избори. Уверен съм, че нашата страна разполага с нужните сили и желание да върви решително напред", каза Макрон. 

"Франция се е отклонила от пътя си и е обзета от съмнения. А в нейната политика участват от доста време все едни и същи лица, които предлагат на страната начини за решаване на проблемите, показали вече своята неефективност", каза Макрон. 

Според него политическа система е блокирала и във Франция е създадена кланова система. "Не можем да си позволим само да ремонтираме и прекрояваме стария обществен модел", посочи Макрон и допълни, че е важно да се извършат сериозни промени.

Макрон беше по-скоро непознат за широката публика до 2014 г., когато Оланд го повиши от икономически съветник до ресорен министър. Той бързо придоби популярност, след като разкритикува левите табута като 35-часовата работна седмица и по-високите данъци за богатите.

Макрон се изправи срещу бунта на редица депутати от социалистическата партия, за да прокара либерални закони, сред които удължаване на търговското време в неделя, и това го превърна в символ на модерното ляво, приветстващо реформите.

През април Макрон създаде своя собствена политическа партия (En Marche!), за която той твърди, че не е нито лява, нито дясна и този ход се разтълкува като трамплин към кандидат-президентската надпревара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още