IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на икономиката на Франция Еманюел Макрон подава оставка

Все повече се засилват спекулациите, че Макрон вероятно се готви да влезе в надпреварата за поста в Елисейския дворец

17:09 | 30.08.16 г. 1
<p>
	Еманюел Макрон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на икономиката на Франция Еманюел Макрон е подал оставка, съобщи Financial Times, позовавайки се на свои източници, запознати със събитията. Така Макрон се дистанцира от президента Франсоа Оланд, чийто рейтинг значително пострада по време на мандата му. Освен това се засилват спекулациите, че Макрон вероятно се готви да влезе в надпреварата за поста в Елисейския дворец догодина.

38-годишният политик помогна на Оланд да спечели властта през 2012 г. и стана един от най-доверените му съветници. Според FT той е подал оставката си в понеделник сутринта.

Във вторник Макрон е информирал екипа си в министерството на икономиката, че се оттегля, „за да си върне свободата“ и да се фокусира върху изграждането на „план за трансформация“ на страната, пише изданието. 

Макрон обаче все още не е обявил официално дали ще се кандидатира за президент. Според източник на FT от министерството срещата е била емоционална и мнозина са го аплодирали.

По-малко от осем месеца преди президентския вот оставката на Макрон е до голяма степен очаквана стъпка във внимателно обмисления му опит да заеме поста в Елисейския дворец.

Макрон беше по-скоро непознат за широката публика до 2014 г., когато Оланд го повиши от икономически съветник до ресорен министър. Той бързо придоби популярност, след като разкритикува левите табута като 35-часовата работна седмица и по-високите данъци за богатите.

Макрон се изправи срещу бунта на редица депутати от социалистическата партия, за да прокара либерални закони, сред които удължаване на търговското време в неделя, и това го превърна в символ на модерното ляво, приветстващо реформите.

През април Макрон създаде своя собствена политическа партия (En Marche!), за която той твърди, че не е нито лява, нито дясна и този ход се разтълкува като трамплин към кандидат-президентската надпревара.

Според източници на FT в понеделник Оланд е помолил Макрон да подкрепи кандидатурата му, но икономическият министър е отказал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Храни куче да те лае " Пуснали го в стаята под леглото но то бърза да се намести на челно място в леглото Такива бързаци много скоро напускат стаята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още