fallback

Германия се подготвя за варианта помощ за Гърция без МВФ

Ако Фондът се откаже от гръцката програма, Европейският стабилизационен механизъм може да запълни дупката

17:45 | 18.01.17 г. 3

Германският финансов министър Волфганг Шойбле се подготвя за варианта Международният валутен фонд (МВФ) да напусне програмата за подкрепа на Гърция. За това съобщава Ройтерс, като се позовава на публикации в германското издание Bild.

Малко по-късно говорител на финансовото ведомство обаче отрече тази информация. "Ние още очакваме участието на МВФ. То е обещано и необходимо", обясниха оттам.

Преговорите между Атина и нейните кредитори относно напредъка по програмата се бавят с месеци. Двете страни имат различия – основно за реформата на пазара на труда и приватизацията на енергийните дружества, които все още не могат да преодолеят. На Гърция са поставени и фискални цели, които МВФ смята за неизпълними.

Фондът настоява и за опрощаване на част от задълженията на Атина, за да направи дълга устойчиво управляем.

Предложението за орязването на гръцкия дълг не се споделя от европейските кредитори. По тази причина се заговори и за отказа на Фонда да участва в програмата за подпомагане на Гърция.

Според Bild във финансовото министерство на Германия се подготвят за евентуален вот в долната камара на Бундестага, свързан с гръцката спасителна програма и промяната в обстоятелствата по нея. Волфганг Шойбле веднъж вече обеща на германските депутати, че ще подкрепи третата спасителна програма само ако в нея участва и МВФ и следи за изпълнението на реформите в Гърция.

Според източници на германското издание „дупката“, която ще остави МВФ в програмата, може да бъде запълнена от Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

Ако се стигне до гласуване в Бундестага, то вероятно ще бъде направено преди парламентарните избори, които ще се проведат през есента.

В Атина също не искат участието на МВФ в програмата. Премиерът Алексис Ципрас се надява, че без МВФ ще успее да убеди своите кредитори да няма нови мерки за икономии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още