fallback

Еврогрупата и нейната битка с липсата на доверие

Brexit, изборите и Доналд Тръмп носят несигурност за бъдещето на еврозоната, смята Йерун Дейселблум

17:11 | 25.01.17 г. 4

„През последните четири години като председател на Еврогрупата участвах в много дебати, давах интервюта, в които обяснявах какво се случва в еврозоната и как да го поправим. През това време видях икономически индикатори, данни и резултати, които сочат подобрение. Това обаче не се отнася до доверието“, коментира Йерун Дейселблум в реч за бъдещето на Европа.

В изявлението, което е публикувано на сайта на Съвета на Европейския съюз (ЕС), той коментира данните за Кипър, Испания, Ирландия и Гърция. Страните получиха подкрепа от ЕС в кризисен момент и вече се изправят на крака, може би с изключение на Гърция. Дори и гръцката икономика обаче вече е много по-стабилна, а все още липсва доверие – не само от страна на европейските институции, а и от самите гърци и от инвеститорите, отчита Дейселблум.

„След кризата от лятото на 2015 г. ние започнахме конструктивен диалог с гръцките власти по третата спасителна програма“, отбелязва той и допълва, че страната се връща на пътя на растежа, макар и с по-бавни темпове, отколкото мнозина, включително и гръцкото правителство, искат да видят.

Същото се отнася и до еврозоната – дефицитите намаляват и икономиите скоро няма да бъдат основната тема в Еврогрупата, смята председателят на Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната. Тогава фокусът ще падне върху инвестициите и реформата на пазарите и институциите.

Темата за изпълнението на спасителната програма на Гърция, както и състоянието на Кипър, Испания и Ирландия след помощта от ЕС, ще бъде ключова по време на заседанието на Еврогрупата, насрочено за 26 януари. Атина очаква финализирането на втория преглед на реформите, предвидени в споразумението, подписано през лятото на 2015 г.. Едва ли обаче това ще бъде постигнато по време на утрешното заседание на финансовите министри от еврозоната.

В своята реч Йерун Дейселблум отбелязва и че Европа е спасила банковата си система, макар и на висока цена. „Не успяхме в първите години да ги рекапитализираме и да изчистим техните баланси“, признава още той, но допълва, че за рекордно кратко време е  била изградена структурата на Банковия съюз, който ще следи за финансовото здраве на банките.

Според Дейселблум на базата на икономическите данни е редно да се каже, че еврозоната оставя кризата зад себе си, но апокалиптичните прогнози за бъдещето на еврото остават. Причините за това са три – Brexit и неговите последствия, политическата ситуация в предизборната 2017 г. и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Изборите винаги означават период на политическа нестабилност, а през тази година тя може да се окаже още по-сериозна заради възхода на популистките партии. За Дейселблум борбата с популизма минава през предоставянето на по-добър и по-сигурен живот за европейските граждани, колкото и трудно да е това.

„През последните няколко години научихме, че да правиш правилните неща е винаги непопулярно сред избирателите. Трудно е да продължаваш да вършиш нужното“, коментира още председателят на Еврогрупата.

Той посочи още, че пътят на популизма е отворен от „парализирани политици“, което е най-голямата заплаха за ЕС, а бъдещето на общността се крие в запазването и модернизирането на уникалния европейски социален модел. „За това трябва да работим“, коментира в заключение Дейселблум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още