IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: Лондон не може да остане основният финансов център на ЕС след Brexit

Председателят на еврогрупата заяви, че не очаква Великобритания да се съгласи да следва правилата на ЕС, след като напусне блока

15:22 | 29.11.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) не може да позволи на Лондон да остане основният финансов център на еврозоната след Brexit, ако Великобритания не иска да се подчинява на финансовите правила на ЕС, заяви председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум във вторник, цитиран от Ройтерс.

Холандският финансов министър каза пред комисия на Европейския парламент, че не очаква Великобритания да се съгласи да следва правилата на ЕС, след като напусне блока. Затова съюзът ще трябва да заеме „твърда позиция“ срещу възможността Лондон да остане основният финансов център на континента.

Не можем да позволим трета страна да има достъп, пълни права на паспортизация, на пазара за финансови услуги в Европа, ако в същото време ѝ позволим да не спазва капиталовите стандарти, изисквания, защита на потребителите и т.н.“, каза Дейселбум в изслушване пред комисията.

Не можем да позволим центърът на финансовите услуги за Европа и еврозоната да бъде извън Европа и еврозоната и да се движи по свой начин от гледна точка на правила и регулации, изисквания и т.н.“, добави той. „Ние просто не можем да позволим това да се случи“.

Трябва да заемем твърда позиция в това отношение“, добави той. „Няма друга алтернатива“.

Подчертавайки силните търговски отношения на собствената му държава с Великобритания, Дейселблум каза, че Европейският съюз трябва да бъде готов да се опита и да забави икономическото влошаване в резултат на Brexit и от двете страни на Ламанша.

Несигурността около условията по излизане обаче вече кара инвеститорите да пренасочват интересите надалеч от Великобритания, добави той.

Казвам, и то без никаква радост – това ще започне да има влияние върху британската икономика, върху Ситито, през следващите години“, каза холандският финансов министър. „Трябва да сме напълно подготвени. Това ще бъде труден път, особено за Великобритания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
китайците от ЕС ли са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Щрак Марийке на портрет,Европа вади големият сатър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 7 години
Да бе, да. Китайците обаче са на друго мнение, затова и започват строителството на нов финансов квартал в Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още