IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция няма да приеме мерки за икономии и за едно евро след 2019 г.

Атина се надява на бърз преглед на направените досега реформи, който да й отвори пътя към стимулиращата програма на ЕЦБ

12:27 | 25.01.17 г.
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Гърция няма да приеме допълнителни мерки за съкращаване на разходите и допълнителни икономии след изтичането на третата спасителна за страната програма през 2019 г. Това казва гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за „Ефимерида“, пише Ройтерс.

Управляващата партия СИРИЗА и нейният лидер дойдоха на власт през януари 2015 г. именно с обещания за край на икономиите. Само няколко месеца по-късно Ципрас беше принуден да подпише споразумение за отпускане на заем в размер на 86 млрд. евро – третото за Гърция от 2010 г. насам.

Пред гръкото издание той посочва, че Атина няма да направи нищо повече извън спасителната програма, нито след изтичането на срока на споразумението за нея.

Страната в момента се опитва да приключи втория преглед на напредъка по предписаните реформи. Темата ще бъде основна на следващото заседание на Еврогрупата, насрочено за 26 януари, но очакванията са, че споразумението няма да бъде финализирано.

Гърция се надява на бърз преглед, което ще позволи страната да се включи в програмата за стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и да подобри имиджа си сред инвеститорите и на международните пазари. Кредиторите и правителството обаче все още имат спорове около фискалните цели, реформите на пазара на труда и предстоящата приватизация в енергийния сектор.

Тежките реформи, които Алексис Ципрас трябваше да направи досега, му отнеха част от популярността, която той имаше с идването си на власт. Проучванията показват непрекъснат спад на рейтинга на СИРИЗА за сметка на консервативната „Нова демокрация“.

В интервюто гръцкият премиер отхвърля идеята за предсрочни избори с коментара, че те не биха променили ситуацията за страната. „Не съм сигурен, че „Нова демокрация“ наистина ги иска, призивите им са само защото са длъжни да го правят“, смята Ципрас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още