IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: Няма да прехвърляме икономии за след 2019 г.

Гръцкият дълг и извършваните от правителството реформи ще бъдат обсъдени от Еврогрупата през тази седмица

13:33 | 23.01.17 г.
<p>
	Финансовият министър Евклид Цакалотос (вляво) и премиерът Алексис Ципрас в гръцкия парламент. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Финансовият министър Евклид Цакалотос (вляво) и премиерът Алексис Ципрас в гръцкия парламент. Снимка: архив Ройтерс

Гръцкото правителство не се подготвя за законодателни промени, с които да прехвърля мерки за икономии след 2019 година (когато изтича срокът на третата спасителна програма за страната – бел. ред), увери финансовият министър Евклид Цакалотос, цитиран от Ana Mpa.

Той очаква и напредък при преговорите за финализиране на втория преглед на програмата на следващото заседание на Еврогрупата, насрочено за 26 януари. Според него единствено опозицията в родната му страна не признава усилията на правителството за постигане на споразумение по прегледа.

Атина се опитва да постигне бързо финализиране на прегледа не толкова, защото се нуждае спешно от новите финансови траншове, с което то е съпроводено, а защото се надява така страната да бъде включена по-бързо към програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Освен изпълнението на предвидените реформи, министрите на финансите на еврозоната ще разгледат още и облекченията за гръцкия дълг, одобрени на 5 декември 2016 година, става ясно от дневния ред на срещата на Еврогрупата, разпространен от Съвета.

Мерките бяха замразени след решението на правителството да раздаде коледни бонуси за пенсионери с доходи под 850 евро на месец. За мярката бяха похарчени 617 млн. евро. 

Средствата за тази подкрепа идват от преизпълнението на бюджетните приходи, казаха от Атина в опит да обяснят на своите кредитори, че мярката е еднократно действие и не напомня на позабравени практики за раздаване на бонуси, с които се задълбочават дълговете на страната. 

На срещата на Еврогрупата ще бъдат прегледани и резултатите от мониторинга на Ирландия и Португалия след спасителните програми и препоръките на Съвета за развитие на държавите в еврозоната през 2017 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още