fallback

Д. Туск: ЕС е изправен пред най-опасните предизвикателства в своята история

Отговорът на Европа на промяната на политиката на САЩ трябва да бъде: "Заедно ще устоим", смята председателят на Европейския съвет

16:09 | 31.01.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз е изправен пред най-опасните предизвикателства от подписването на Римските договори (за Европейската икономическа общност и за Европейската общност за атомна енергия, които поставят реално началото на ЕС – бел.ред). Това написа в поканата си до европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В края на седмицата лидерите на ЕС ще се съберат в Малта на първото си заседание за тази година. Основните теми са свързани с бъдещето на общността. България ще бъде представена от президента Румен Радев. 

Според Туск страните от ЕС са изправени пред няколко риска. Един от тях е външен, свързан с промените в геополитическата ситуация по света и в Европа. Той посочва агресивната политика на Русия в Украйна и съседните й държани, ситуацията в Близкия изток и Африка и радикалния ислям, както и „притеснителните декларации“ на новата администрация в Белия дом. Според него всички тези фактори правят бъдещето непредвидимо и поставят ЕС в трудна ситуация. 

Втората заплаха е вътрешна и е свързана с възхода на анти-ЕС настроения, национализъм и ксенофобия. „Националният егоизъм се превърна в атрактивна алтернатива“, посочва още Туск.

На трето място заплаха за ЕС е и състоянието на проевропейските елити. Все по-видим е спадът в доверието на политическата интеграция, поддаването на популистките аргументи и съмнението в основните ценности на демокрацията, пише Туск.

„В свят, пълен с противоречия и конфронтации, е нужен кураж, решителност и политическа солидарност между европейците“, посочва още Туск в своята покана до лидерите на ЕС.За него без това общността няма да оцелее.

„Ако ние не вярваме в самите нас, в интеграцията, защо да очакваме някой друг да го прави?“, допълва още той.

Туск посочва, че в днешния свят европейските държави сами по себе си имат малка тежест, но обединени имат демографски и икономически потенциал, който ги прави равни на „големите сили“.

По отношение на промяната на търговската политика на САЩ, Туск коментира, че ЕС може да извлече позитиви и общността да запази своята роля на суперсила в областта на търговията. Според Туск отговорът на Европа на промяната трябва да бъде със самото мото на САЩ: „Заедно ще устоим, разделени ще се провалим“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още