IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Великобритания вероятно ще започне преговори през януари или февруари

Няма възможност Великобритания да успее да намери компромис за контрола на миграцията, смята словашкият премиер Роберт Фицо

11:29 | 17.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Великобритания ще започне официални преговори за излизането си от ЕС през януари или февруари”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, пояснявайки, че това той е научил лично от британския премиер Тереза Мей, предава Bloomberg.

Говорейки по време на срещата на върха в Братислава, Словакия, на която Великобритания не е представена от никого за първи път от четири десетилетия заради решението си да излезе от ЕС, Туск обясни, че Мей е изложила тази времева рамка по време на техен неотдавнашен разговор.

„Мей беше много открита и честна с мен. Тя обясни, че е почти невъзможно да задейства член 50 тази година, като това е доста по-вероятно да се случи през януари или може би февруари догодина”, заяви Туск.

По време на срещата в Словакия лидерите на 27-те страни членки от ЕС се опитаха да намерят обща визия за бъдещето без втората по големина икономика в блока. 

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС, предупреди, че ЕС трябва да гарантира, че няма да навреди на интересите на останалите, съгласявайки се с прекалено много отстъпки за Великобритания.

„Преговорите трябва да се водят, докато не стане ясно, че си струва да бъдеш член на ЕС. Има много повече преимущества, отколкото недостатъци в това да бъдеш член”, заяви словашкият премиер.

Той също така предупреди, че в момента Великобритания се опитва да запази предимствата от членството в ЕС, между които е и достъпът до пазара за търговия, като избегне недостатъците, като например свободното движение на работна ръка.

„Не може просто да избираме най-доброто”, заяви Фицо, добавяйки, че не вижда "никаква възможност” Великобритания да успее да намери компромис за контрола на миграцията.

Повече по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още