IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Туск: ЕС е изправен пред най-опасните предизвикателства в своята история

Отговорът на Европа на промяната на политиката на САЩ трябва да бъде: "Заедно ще устоим", смята председателят на Европейския съвет

16:09 | 31.01.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз е изправен пред най-опасните предизвикателства от подписването на Римските договори (за Европейската икономическа общност и за Европейската общност за атомна енергия, които поставят реално началото на ЕС – бел.ред). Това написа в поканата си до европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В края на седмицата лидерите на ЕС ще се съберат в Малта на първото си заседание за тази година. Основните теми са свързани с бъдещето на общността. България ще бъде представена от президента Румен Радев. 

Според Туск страните от ЕС са изправени пред няколко риска. Един от тях е външен, свързан с промените в геополитическата ситуация по света и в Европа. Той посочва агресивната политика на Русия в Украйна и съседните й държани, ситуацията в Близкия изток и Африка и радикалния ислям, както и „притеснителните декларации“ на новата администрация в Белия дом. Според него всички тези фактори правят бъдещето непредвидимо и поставят ЕС в трудна ситуация. 

Втората заплаха е вътрешна и е свързана с възхода на анти-ЕС настроения, национализъм и ксенофобия. „Националният егоизъм се превърна в атрактивна алтернатива“, посочва още Туск.

На трето място заплаха за ЕС е и състоянието на проевропейските елити. Все по-видим е спадът в доверието на политическата интеграция, поддаването на популистките аргументи и съмнението в основните ценности на демокрацията, пише Туск.

„В свят, пълен с противоречия и конфронтации, е нужен кураж, решителност и политическа солидарност между европейците“, посочва още Туск в своята покана до лидерите на ЕС.За него без това общността няма да оцелее.

„Ако ние не вярваме в самите нас, в интеграцията, защо да очакваме някой друг да го прави?“, допълва още той.

Туск посочва, че в днешния свят европейските държави сами по себе си имат малка тежест, но обединени имат демографски и икономически потенциал, който ги прави равни на „големите сили“.

По отношение на промяната на търговската политика на САЩ, Туск коментира, че ЕС може да извлече позитиви и общността да запази своята роля на суперсила в областта на търговията. Според Туск отговорът на Европа на промяната трябва да бъде със самото мото на САЩ: „Заедно ще устоим, разделени ще се провалим“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 7 години
А ако кукловодите на оня психопат отатък голямата бара са му поръчали да занули безумно големия дефицит на чичо Сам от "количествените улеснения"то и $ ще иде в историята а китайчетата ще пият една студена вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
тук на тъ.пи въпроси раядко се отговаря .... кво ще стане с лева ако България се разпадне ? :):) квото и с еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Не е краят на света, ако ЕС се разпадне.-----не е края на света, но на България много ще и се стъжни ако се разпадне... тогава ще си останете само комунистическите синчета, пенсионерите и *** ... обаче кой ще бачка за вас, незнам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 7 години
Каквото е станало с райхсмарката и всички хартийки по света. Овреме всичко в жълто щото през последните 7000г нищо не му се е опряло....нито недвижимости, нито войни...нищо....всичко друго е ала-бала...ако някой с къса памет е позабравил 1996-7г си е за негова сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Няма да има евро, а спестените в банките пари ще станат на пушек:-) Естественно никой няма да иска да смени евро за новата си национална валута защото може да бъде затрупан с материал за хартия за хигиенни цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Sandy
преди 7 години
Онемяхте ли?.. Или просто не знаете кво да отговорите? Ами тогава кво правите тук, в този сайт, ала - бала, само общи приказки да поствате. Защо сте си направили регистрации тук, като сте толкова ограничени хора? Бегайте в Blitz, Bradva или някъде другаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Sandy
преди 7 години
Задавам въпрос към всички съфорумци тук: Какво ще стане с еврото, ако ЕС се разпадне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Sandy
преди 7 години
А какво ще стане с еврото, ако ЕС се разпадне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Vesko94
преди 7 години
Много е лесно да скочим на Тръмп. Сякаш той ръководеше този Съюз, който години наред не може да произведе нищо стойностно. Не е краят на света, ако ЕС се разпадне. Европа ще си остане на същото място, 500 милиона европейци ще си останат тук. Стига излишни спекулации! Ако решим да скочим, може пък да успеем да се изправим по-силни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още