fallback

Тереза Мей: Напускаме ЕС, но оставаме в Европа

Референдумът не означава, че ще се откажем от ценностите си, каза британският премиер при среща с френския си колега Бернар Казньов

22:16 | 17.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател

Великобритания ще напусне ЕС, но остава в Европа, посочи британският премиер Тереза Мей по време на среща с френския си колега Бернар Казньов. Тя посочи, че резултатът от референдумът не означа, че страната ще се откаже от ценностите, които споделя.

 

Двамата са обсъдили Brexit и въпроса за статута на британските граждани, живеещи в ЕС, както и на европейците, живеещи на Острова, съобщиха от пресслужбата на британското правителство.

Очакванията са, че Лондон ще активира чл. 50 от Лисабонския договор, който разглежда казуса за излизането на страна от ЕС, през март. Преговорите за Brexit обаче ще отнемат поне 2 години.

Преди седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази своето безпокойство, че Лондон ще се опита да разцепи общността, обещавайки различни неща на отделните държави членки. 

По време на срещата на Даунинг Стрийт 10 Мей и Казньов са отчели още и нуждата да бъдат запазени близките отношения в областта на защитата и сигурността, включително и в НАТО.

Двамата са обсъдили още и глобалните предизвикателства, сред които миграцията, ситуацията в Сирия и в Украйна, както и терористичните заплахи.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още