IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Досегашният вътрешен министър Бернар Казньов става премиер на Франция*

Той ще трябва да сформира нов кабинет, макар че не се очакват големи промени

10:44 | 06.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Франция Франсоа Оланд назначи за нов премиер на страната досегашния вътрешен министър Бернар Казньов на мястото на подалия оставка премиер Манюел Валс.

53-годишният социалист Казньов става премиер, след като Валс подаде оставката си заради кандидатурата си за президент. Социалистът възнамерява да концентира усилията си над надпреварата, предава Ройтерс. 

Държавният глава натовари Казньов с формирането на нов кабинет, но не се очакват големи промени в досегашното правителство.

Казньов влезе в кабинета на Валс като министър по европейските въпроси през 2012 г., по-късно стана финансов министър, а през 2014 г. - министър на вътрешните работи. Той успя да се справи с реакцията на смъртоносните атентати, извършени от джихадисти в страната през миналата и тази година, отбелязва AFP.

Казньов "е силна личност, с опит в държавните дела", заявява източник от обкръжението на Оланд. Валс подаде оставка като премиер на Франция, за да се включи в борбата за номинацията на управляващите социалисти за президентските избори в страната, чийто първи тур е насрочен за април, а евентуалният балотаж - за май.

Оланд, чиято популярност от месеци е на рекордно ниско ниво, обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. За фаворит се спряга консервативният бивш премиер Франсоа Фийон.

Междувременно от Елисейския дворец съобщиха, че за вътрешен министър е назначен Брюно льо Ру, председател на групата на управляващата социалистическа партия в долната камара на парламента. Льо Ру ще отговаря за борбата с тероризма - ключова задача след кървавите атентати от 2015 и 2016 г.

* Актуализирано с назначението на Брюно льо Ру като вътрешен министър на Франция
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още