IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Мей: Няма да позволя Шотландия и Англия да се разделят след Brexit

Нашето обединение не е брак по сметка, а истински траен съюз, тестван в беда, каза британският премиер в Глазгоу

16:01 | 03.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей даде силен сигнал към Шотландия на фона на коментарите за готвен нов референдум за независимост. Тя заяви, че няма да позволи разпада на Обединеното кралство и Англия и Шотландия да тръгнат в различни посоки след Brexit, пише британското издание The Telegraph.

Мей използва възможността и изрази своите аргументи срещу евентуалното разделение на Великобритания по време на конференция на консервативната партия в Глазгоу (Шотландия). Според нея обединението на кралствата на острова не е "брак по сметка, а истински траен съюз, тестван в беда".

Още от лятото на 2016 година в Шотландия се появиха настроенията за отцепване от Великобритания. Причината е предстоящото излизане от ЕС, а повечето шотландци желаят да останат в европейската общност.

В своята реч днес Тереза Мей изброи редица икономически и социални ползи за Шотландия, ако остане част от Обединеното кралство.

"Излизайки от ЕС, Великобритания ще има нова роля в световен мащаб и силата и стабилността на нашия съюз ще бъдат още по-важни", каза тя и призова за по-силно обединение на Кралството, защото "съюзът, за който ни е грижа, е нещо повече от конституционен артефакт".

"Нашият съюз е обединение на хора, чувства и лоялност. Съществуването на нашия съюз почива на няколко прости, но мощни принципа - солидарност, единство и семейство", категорична е Тереза Мей.

Според нея няма икономическа причина Шотландия да се отдели от Великобритания.

Мей гарантира, че след излизането от ЕС пазарът във Великобритания ще остане единен, няма да се фрагментира и Лондон ще следи за спазването на стандартите, както в момента това прави Брюксел, но някои правомощия ще бъдат поделени между оставащите в Обединеното кралство.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още