fallback

Т. Мей: Няма да позволя Шотландия и Англия да се разделят след Brexit

Нашето обединение не е брак по сметка, а истински траен съюз, тестван в беда, каза британският премиер в Глазгоу

16:01 | 03.03.17 г.

Британският премиер Тереза Мей даде силен сигнал към Шотландия на фона на коментарите за готвен нов референдум за независимост. Тя заяви, че няма да позволи разпада на Обединеното кралство и Англия и Шотландия да тръгнат в различни посоки след Brexit, пише британското издание The Telegraph.

Мей използва възможността и изрази своите аргументи срещу евентуалното разделение на Великобритания по време на конференция на консервативната партия в Глазгоу (Шотландия). Според нея обединението на кралствата на острова не е "брак по сметка, а истински траен съюз, тестван в беда".

Още от лятото на 2016 година в Шотландия се появиха настроенията за отцепване от Великобритания. Причината е предстоящото излизане от ЕС, а повечето шотландци желаят да останат в европейската общност.

В своята реч днес Тереза Мей изброи редица икономически и социални ползи за Шотландия, ако остане част от Обединеното кралство.

"Излизайки от ЕС, Великобритания ще има нова роля в световен мащаб и силата и стабилността на нашия съюз ще бъдат още по-важни", каза тя и призова за по-силно обединение на Кралството, защото "съюзът, за който ни е грижа, е нещо повече от конституционен артефакт".

"Нашият съюз е обединение на хора, чувства и лоялност. Съществуването на нашия съюз почива на няколко прости, но мощни принципа - солидарност, единство и семейство", категорична е Тереза Мей.

Според нея няма икономическа причина Шотландия да се отдели от Великобритания.

Мей гарантира, че след излизането от ЕС пазарът във Великобритания ще остане единен, няма да се фрагментира и Лондон ще следи за спазването на стандартите, както в момента това прави Брюксел, но някои правомощия ще бъдат поделени между оставащите в Обединеното кралство.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още