IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Кредиторите на Гърция нямат друг избор освен споразумение с Атина

Европа няма нужда от повече нестабилност, каза гръцкият премиер

17:34 | 05.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че кредиторите на Гърция нямат друг избор освен да постигнат споразумение с неговото правителство, предаде АФП. Той подчерта, че Европа няма нужда от повече нестабилност.

Никой не иска безизходица в преговорите, посочи Ципрас пред седмичника "Документо".

Връщане към несигурността не е най-интелигентният избор, особено когато Европа е изправена пред сериозни предизвикателства, добави той, цитиран от БТА.

Гръцкият премиер заяви, че спасителната програма за Гърция - третата от 2010 г. насам, ще се провали, ако неговото правителство падне. 

Третата спасителна програма за Гърция, която стратира през лятото на 2015 г. и трябва да продължи до 20 август 2018 г., предвижда отпускане на кредити на обща стойност 86 милиарда евро в замяна на реформи от страна на гръцкото правителство.

Гърция започна отново във вторник преговори с кредиторите си - ЕС и МВФ, за постигане на споразумение с цената на нови отстъпки, за да може да продължи финансовата помощ за страната.

Прекъсване на преговорите, за да бъде отведена страната към избори, ще доведе дефакто до провал на спасителния план, предупреди Ципрас.

Той добави, че кредиторите нямат друг избор освен да имат доверие на неговото правителство.

Или това правителство успява, или спасителният финансов план се проваля, изтъкна Ципрас.

Германското списание "Шпигел" твърди днес, че Гърция и партньорите й от еврозоната са близо до споразумение.

Списанието отбелязва, че това ще включва облекчаване на дълга, по-ниска цел за първичен излишък, подкрепа от МВФ и признаване, че дългът на страната е поносим, както и приемане на незабавни реформи от страна на Атина.

Министрите на финансите на Гърция и на Германия са отказали да потвърдят тази информация.

От месеци МВФ призовава еврозоната да преструктурира гръцкия дълг, за да го сведе до "поносимо" ниво, без което фондът няма да може да съдейства финансово за спасителния план, предоставен от Брюксел на Атина през лятото на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
Кредиторите на Гърция нямат друг избор освен споразумение с Атина---------Че то кредиторите никога не са имали друг избор. Въпросът винаги е бил какво да бъде споразумението. Изглежда гърците ще наложат техните условия до голяма степен. Май ще стане така, че кредиторите ще се съгласят на реални неща, а гърците се "съгласят" отново на обещания за бъдещи действия.Щях да им кажа на гърците барво за това че са способни да отстояват интересите си дори когато са затънали, ако това непряко не се отразяваше негативно върху нас, при това сериозно. Отново има вероятност да се окажем от страната на прекараните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
Нема връщане , Импе ...парата под дюшека и да го дуухат яко Шойбле и компания ! Повече ме притесняват брътвежите за чакалня и еврозона за нас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още