IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Сапен: Не можем да искаме повече икономии от Гърция

За първи път страната показва силна воля за реформи, смята френският финансов министър

22:02 | 03.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мишел Сапен. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Мишел Сапен. Снимка: Архив Ройтерс

Франция продължава да оказва подкрепа на Гърция на фона на проблемите, които изпитва страната със своите кредитори. От месеци Атина се опитва да постигне споразумение по втория преглед на спасителната програма, но все още няма компромис между страните.

Френският министър на финансите Мишел Сапен обаче е категоричен, че не трябва да бъдат искани повече икономии от Гърция, пише Ana Mpa. Сапен е част от делегацията, водена от френския премиер Бернар Казньов в гръцката столица.

Според него за първи път Атина показва силна воля за реформи. Казньов пък отбеляза силната връзка между двете страни.

"Реформите трябва да бъдат финализирани, защото са от полза за икономиката и конкурентоспособността и могат да увеличат заетостта, особено за малките и средните компании", каза още Сапен.

Гърция трябва да се върне на международните пазари и Франция ще помогне за това, обеща още френският финансов министър.

Гърция е на финалния етап за постигане на споразумението с кредиторите по втория преглед на спасителната програма, отбеляза от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас след срещата си с Бернард Казньов. Според гръцкия премиер страната му и Европа са "по-близо от всякога" за решението на продължителната криза.

Ципрас препоръча приоритет да бъдат социалните права в Европа и в този контекст бързото приключване на прегледа ще е силен сигнал, че ще бъде сложен край на политиката на икономиите. Той посочи още, че всички страни са наясно, че компромисно решение за Гърция е печелившо за всички.

"Гърция изпълни всички изисквания и показва признаци за съживяване", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още