IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство е представило на кредиторите мерки за след 2019 г.

Възможно е някои мерки да влязат в сила от догодина, според гръцки вестници

10:24 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството в Атина е представило на кредиторите свои предложения за мерки и контрамерки, които обещава да реализира след 1 януари 2019 г., информират гръцките издания, цитирани от БТА.

В. "Нафтемборики" пише, че предложенията са обсъждани вчера в продължение на четири часа с представителите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). Изданието допуска, че е възможно прилагането на някои от тези мерки да бъде ускорено и те да влязат в сила догодина. 

Мерките са необходими, за да може Гърция да получи транш от спасителната програма за страната. Вестникът представя започналите консултации като "пазарлък", изтъквайки, че на тях са били изразявани съгласия и разногласия и от двете страни. 

Според източник от икономическия екип на гръцкия кабинет МВФ поставя като база за договаряне взимането на мерки в размер на 2 на сто от БВП, което означава, че трябва да бъдат събрани 3,6 млрд. евро след 2019 г. 

Същият източник изразява оптимизъм, че сумата може да бъде редуцирана, след като МВФ вземе под внимание в своите прогнози позитивните данни за състоянието на гръцката икономика от 2016 г. 

Гръцките банкери обаче бият тревога за ускорено постигане на договореност с кредиторите, тъй като са обезпокоени от възникналата несигурност заради негативните показатели за сектора през първите два месеца на годината. След среща с премиера Алексис Ципрас банкерите са призовали за по-бързо присъединяване на Гърция към Европейската програма за количествени облекчения. 

В. "Имерисия" цитира германски заместник-министър на финансите, който казва, че е оптимист и че Гърция и нейните кредитори са близо до постигането на споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още