IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продължава да трупа бюджетен излишък

През януари приходите в хазната са с 4,3% повече от предварително заложените цели

19:02 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на неясните преговори около втория преглед на спасителната програма, Гърция отново успя да преизпълни заложеното в бюджета, става ясно от официалните данни на финансовото министерство, цитирани от Ana Mpa.

Бюджетът на страната приключва януари с първичен излишък от малко над 1,01 млрд. евро, при заложен излишък от 670 млн. евро. Данните показват ръст и спрямо януари 2016 година - тогава гръцката хазна беше на плюс с малко над 1 млрд. евро.

От данните на финансовото министерство е видно, че приходите през януари надхвърлят заложените цели с 4,3% до 4,164 млрд. евро. Това се дължи на по-добрите данъчни приходи - корпоративни, ДДС върху горивата и цигарите, както и таксите за автомобили.

Правителството е похарчило със 137 млн. евро по-малко от заложеното за първия месец на годината. Спрямо януари 2016 година обаче има увеличение от 107 млн. евро, показа още статистиката. Разходите по публичната инвестиционна програма са само 27 млн. евро, което е със 118 млн. евро по-малко от предвиденото.

През 2016 година Атина успя да приключи бюджета си с първичен излишък в размер на 4,4 млрд. евро, което беше с 1,5 млрд. евро повече от заложеното. Това преизпълнение позволи на правителството да раздаде коледни бонуси за най-уязвимите пенсионери и така да си спечели гнева на кредиторите.

В крайна сметка мярката беше приета, но сега страната не може да се разбере относно исканията за нови ограничения, предлагани от Международния валутен фонд (МВФ). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още